STRAH OD RUSIJE NATJERAO NA KUPNJU

Litva dogovorila jednu od najvećih kupnji vojne opreme u svojoj povijesti!

Litva
Foto: Reuters
1/2
22.08.2016.
u 18:12

Litva je objavila da je dogovorena kupnja 88 modernih njemačkih oklopljenih borbenih vozila Boxer od njemačko-danskog konzorcija ARTEC za 376 milijuna eura.

Litva je nedavno potpisala ugovor o kupnji 88 oklopljenih borbenih vozila za 386 milijuna eura. To je najveća kupnja u njezinoj povijesti, piše DW.

Litva je objavila da je dogovorena kupnja 88 modernih njemačkih oklopljenih borbenih vozila Boxer od njemačko-danskog konzorcija ARTEC za 376 milijuna eura. Nova će oklopljena vozila biti nadograđena izraelskim topovima. Ministar obrane Jouzas Olekas komentirao je kupnju nakon potpisivanja ugovora - "Ovo je dugoročna investicija u nacionalnu obranu te znak da Litva ne uzima svoju sigurnost i neovisnost 'zdravo za gotovo'".

Prva će pošiljka vozila stići u Litvu 2017. godine, a ostatak do 2021.

Litva sa svojom populacijom od 2.9 milijuna ljudi je najveća od tri baltičke zemlje koje uključuju Latviju i Estoniju. Navedene su zemlje nastale nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Foto: www.vidiani.com

Litvanski proračun za obranu dvostruko je narastao nakon što je zemlja potrošila 265 milijuna eura 2013. godine. Ove će godine potrošiti oko 450 milijuna eura te je osigurano još 600 milijuna eura za 2017. godinu. Taj broj predstavlja 1.79 % BDP-a. Rast proračuna započeo je 2014. godine nakon što je Rusija pripojila Krim. Zbog pripojenja Krima, Litva je prošle godine ponovno aktivirala ograničenu vojnu obvezu.

>>Trump: "SAD ne bi trebao nužno braniti članice NATO saveza od Rusije"

>>Njemačka će sudjelovati u "ratnim igrama" NATO saveza blizu ruske granice

Komentara 3

BK
B Kosa
22:00 22.08.2016.

sve vo je slabo, bez NATO a i SAD Europa se nemoze obraniti

DU
Deleted user
23:37 22.08.2016.

pa zato ih I plase rusima

Avatar Tomašević
Tomašević
17:06 27.08.2016.

"Navedene su zemlje nastale nakon raspada Sovjetskog Saveza.": Koja glupost, te zemlje su ponovno postale neovistne nakon razpada SSSR-a!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije