Naslovnica

Litva dogovorila jednu od najvećih kupnji vojne opreme u svojoj povijesti!

Litva je objavila da je dogovorena kupnja 88 modernih njemačkih oklopljenih borbenih vozila Boxer od njemačko-danskog konzorcija ARTEC za 376 milijuna eura.
22. kolovoza 2016. u 18:12 3 komentara 4299 prikaza
Litva
Foto: Reuters
Pogledajte galeriju 1/2

Litva je nedavno potpisala ugovor o kupnji 88 oklopljenih borbenih vozila za 386 milijuna eura. To je najveća kupnja u njezinoj povijesti, piše DW.

Litva je objavila da je dogovorena kupnja 88 modernih njemačkih oklopljenih borbenih vozila Boxer od njemačko-danskog konzorcija ARTEC za 376 milijuna eura. Nova će oklopljena vozila biti nadograđena izraelskim topovima. Ministar obrane Jouzas Olekas komentirao je kupnju nakon potpisivanja ugovora - "Ovo je dugoročna investicija u nacionalnu obranu te znak da Litva ne uzima svoju sigurnost i neovisnost 'zdravo za gotovo'".

Prva će pošiljka vozila stići u Litvu 2017. godine, a ostatak do 2021.

Litva sa svojom populacijom od 2.9 milijuna ljudi je najveća od tri baltičke zemlje koje uključuju Latviju i Estoniju. Navedene su zemlje nastale nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Litva | Autor : www.vidiani.com Foto: www.vidiani.com

Litvanski proračun za obranu dvostruko je narastao nakon što je zemlja potrošila 265 milijuna eura 2013. godine. Ove će godine potrošiti oko 450 milijuna eura te je osigurano još 600 milijuna eura za 2017. godinu. Taj broj predstavlja 1.79 % BDP-a. Rast proračuna započeo je 2014. godine nakon što je Rusija pripojila Krim. Zbog pripojenja Krima, Litva je prošle godine ponovno aktivirala ograničenu vojnu obvezu.

>>Trump: "SAD ne bi trebao nužno braniti članice NATO saveza od Rusije"

>>Njemačka će sudjelovati u "ratnim igrama" NATO saveza blizu ruske granice

 • B Kosa:

  sve vo je slabo, bez NATO a i SAD Europa se nemoze obraniti

 • Avatar joydivision
  joydivision:

  pa zato ih I plase rusima

 • Avatar Tomašević
  Tomašević:

  "Navedene su zemlje nastale nakon raspada Sovjetskog Saveza.": Koja glupost, te zemlje su ponovno postale neovistne nakon razpada SSSR-a!