IZ NOVOG BROJA

Makete Muzeja vojne i ratne povijesti Pakraca

Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu
30.04.2019.
u 10:23

Dobro sastavljena maketa može poslužiti kao izvrsno nastavno pomagalo, a usporedbom više maketa na jednome prostoru možemo dobiti jasniju sliku o funkcioniranju određene tehnike

U većini vojnih muzeja u svijetu, pa tako i kod nas u Muzeju vojne i ratne povijesti u Pakracu, može se pronaći mnogo maketa raznih vojnih vozila, zrakoplova ili ostale tehnike. Makete mogu biti izrađene od različitih materijala i u različitim veličinama, a sve s ciljem što zornijega prikaza određenoga objekta i prostora.

Na taj način možemo prikazati i onu vojnu tehniku koju zbog nedostatka prostora ili materijalnih sredstava, ili pak nemogućnosti nabave, ne možemo imati u svojemu postavu. Osim toga, dobro sastavljena maketa može poslužiti kao izvrsno nastavno pomagalo, a usporedbom više maketa na jednome prostoru možemo dobiti jasniju sliku o funkcioniranju određene tehnike, kao i niz drugih pokazatelja. Riječ maketa dolazi iz francuskoga jezika i predstavlja statični prikaz nekoga objekta, dok se u engleskome jeziku za maketu koristi termin „scale model“.

Prije dvije godine, na poziv Hrvatske udruge vojnih minijaturista, predstavili smo naš muzej na 12. Zagrebačkom maketarskom kupu „Crna kraljica 2017“, koji se svake godine održava u Zagrebu. Tom prigodom upoznali smo se i s gospodinom Vedranom Runjićem iz Hrvatske udruge vojnih minijaturista, koji je još 2013. godine za časopis „Vojna povijest“ (br. 23, veljača 2013., str. 70. – 73.) napisao odličan i iscrpan članak o plastičnome maketarstvu, tako da pozivamo sve one koje zanima nešto više o toj temi da obavezno potraže taj broj „Vojne povijesti“. 

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. travnja 2019.         
 


 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije