Naslovnica

Makete Muzeja vojne i ratne povijesti Pakraca

Dobro sastavljena maketa može poslužiti kao izvrsno nastavno pomagalo, a usporedbom više maketa na jednome prostoru možemo dobiti jasniju sliku o funkcioniranju određene tehnike
30. travnja 2019. u 10:23 0 komentara 406 prikaza
Foto: Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu

U većini vojnih muzeja u svijetu, pa tako i kod nas u Muzeju vojne i ratne povijesti u Pakracu, može se pronaći mnogo maketa raznih vojnih vozila, zrakoplova ili ostale tehnike. Makete mogu biti izrađene od različitih materijala i u različitim veličinama, a sve s ciljem što zornijega prikaza određenoga objekta i prostora.

IZ NOVOG BROJA Ratna mornarica

Na taj način možemo prikazati i onu vojnu tehniku koju zbog nedostatka prostora ili materijalnih sredstava, ili pak nemogućnosti nabave, ne možemo imati u svojemu postavu. Osim toga, dobro sastavljena maketa može poslužiti kao izvrsno nastavno pomagalo, a usporedbom više maketa na jednome prostoru možemo dobiti jasniju sliku o funkcioniranju određene tehnike, kao i niz drugih pokazatelja. Riječ maketa dolazi iz francuskoga jezika i predstavlja statični prikaz nekoga objekta, dok se u engleskome jeziku za maketu koristi termin „scale model“.

Prije dvije godine, na poziv Hrvatske udruge vojnih minijaturista, predstavili smo naš muzej na 12. Zagrebačkom maketarskom kupu „Crna kraljica 2017“, koji se svake godine održava u Zagrebu. Tom prigodom upoznali smo se i s gospodinom Vedranom Runjićem iz Hrvatske udruge vojnih minijaturista, koji je još 2013. godine za časopis „Vojna povijest“ (br. 23, veljača 2013., str. 70. – 73.) napisao odličan i iscrpan članak o plastičnome maketarstvu, tako da pozivamo sve one koje zanima nešto više o toj temi da obavezno potraže taj broj „Vojne povijesti“. 

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. travnja 2019.         
 

IZ NOVOG BROJA Medicinska služba IZ NOVOG BROJA Vojna povijest u stripu IZ NOVOG BROJA Barun Franjo Trenk
 

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.