IZ NOVOG BROJA

"Mato je bio veseljak, volio je društvo, ples, zabavu..."

Udruga ratnih veterana 204. Vukovarske brigade Vukovar
20.12.2018.
u 10:17

U obranu Hrvatske uključio se na početku formiranja jedinica ZNG-a pa se tako već sredinom lipnja 1991. priključio tzv. Opatovačkoj bojni, tj. 4. vukovarskoj bojni 3. gardijske brigade koja je utemeljena u Opatovcu.

Mato Radić, Mali Mato kako su ga suborci često zvali i po tome nadimku prepoznavali, rođen je 8. siječnja 1959. kao najstarije od troje djece Zorke (rođene Krajinović) i Ivana Radića. Rodio se u Trišćanima, općina Prozor-Rama u Bosni i Hercegovini, malomu mjestu smještenomu oko Trišćanskoga potoka koji se ulijeva u Jablaničko jezero.

Odatle je s roditeljima doselio u Hrvatsku, odnosno u Mohovo, selo u blizini Iloka. Područnu Osnovnu školu „Marko Orešković“, danas Osnovna škola dr. Franje Tuđmana, pohađao je do 4. razreda u Mohovu, a potom je u matičnoj školi u Šarengradu završio četiri viša razreda osnovne škole. U toj se školi, među slikama branitelja poginulih i nestalih u Domovinskome ratu, bivših učenika, nalazi i slika Mate Radića. Srednju školu, Školu učenika u privredi „Boris Kidrič“, tekstilni smjer, Mato je završio u Iloku te se ubrzo zaposlio u iločkoj tvornici trikotaže „Iteks“ i tamo radio do početka Domovinskoga rata. Mato je bio veseljak, volio je društvo, ples, zabavu,rado je odlazio u Borovo naselje u poznatu Veliku salu Radničkoga doma gdje je svirala živa glazba, prisjetit će se oni koji su ga poznavali. U obranu Hrvatske Mato Radić uključio na samome početku formiranja jedinica Zbora narodne garde pa se tako već sredinom lipnja 1991. godine priključio tzv. Opatovačkoj bojni, tj. 4. vukovarskoj bojni 3. gardijske brigade koja je utemeljena u Opatovcu.

Budući da je Mato već ranije bio poznat kao svestrana i odgovorna osoba na koju se moglo osloniti, vrlo brzo postao je ekonom u postrojbi, osoba zadužena za opskrbljivanje svega potrebnoga ljudstvu, od naoružanja do sanitetskoga materijala i prehrane. Nepoznato je od koga je i kako Mato Radić nabavio kameru, no eskaliranjem sukoba u Vukovaru neki od najvrednijih snimljenih materijala djelo su upravo Mate Radića.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. prosinca 2018.  


 

Komentara 1

AI
AimeeDa
10:50 29.12.2018.

Donosim 89 dolara na sat radeći od kuće. Bio sam šokiran kad mi je susjed rekao da je u prosjeku 95 dolara, ali vidim kako sada radi. Osjećam toliko slobode sada da sam svoj šef. učini to++++>>>>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije