Naslovnica

Minsko-eksplozivna sredstva

Zasad je izložen minobacač „Commando“ od 60 mm, proizveden u tvornici „Rapid“ u Virovitici i tijekom Domovinskog rata korišten na pakračkom bojištu.
27. ožujka 2020. u 07:49 0 komentara 1192 prikaza
Foto: Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu

Za vrijeme Domovinskog rata gotovo svaki vojnik ili policajac koji se vraćao s „terena“ kući ponio je neki „suvenir“ s ratišta. To su, prije svega, bili ostaci eksplodiranih mina, geleri, razne čahure ili odbačeni kontejneri „Ose“ ili kakva ispucana „Zolja“.

IZ NOVOG BROJA Ozljani u obrani domovine - ratni put 3. bojne 129. brigade HV-a

Zato danas sigurno nema ni jedne spomen sobe ili muzeja vezanog za Domovinski rat, a da u svojemu postavu nema takav eksponat. Takav je slučaj i kod nas, s tom razlikom da ta sredstva nisu odnošena nikud već su jednostavno sakupljena i ostala u gradu kao svjedoci jednog vremena. Osim raznih ostataka mina i čahura raznih kalibara, veliku pomoć u formiranju zbirke pružili su nam i djelatnici Hrvatskog centra za razminiranje koji su nam za postav poklonili sve ono što nismo imali, a sve sa ciljem da posjetitelje što bolje upoznamo s opasnostima od raznih vrsta mina i ostalih minskoeksplozivnih sredstava. Ponekad smo i mi kao muzej neke od naših „viškova“, koji su Centru bili zanimljivi, ustupili njima te se na taj način suradnja nastavlja i dalje.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. ožujka 2020. 

IZ NOVOG BROJA Milicija u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac IZ NOVOG BROJA Operacija Peruća spriječila katastrofu ODOROSLOVLJE HRVATSKIH ORUŽANIH FORMACIJA 1990-.1996. Službene odore i oznake hrvatske policije od 1990. do 1994.
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.