Naslovnica

Milicija u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac

U Muzeju posjedujemo dosta milicijskih odora koje su izložene, u arhivu se nalaze još neki dijelovi odora koji zbog svoje necjelovitosti nisu izloženi.
29. veljače 2020. u 08:48 0 komentara 2085 prikaza
Foto: Mario Tušek

Za ovaj broj „Vojne povijesti“ odlučili smo vam predstaviti neke od izložaka iz našega fundusa, a koji se odnose na miliciju. Što se tiče ove teme, u Muzeju posjedujemo dosta različitih milicijskih odora koje su zajedno izložene na jednome mjestu, dok se u arhivu nalaze još neki dijelovi odora koji zbog svoje necjelovitosti nisu izloženi, ali su itekako zanimljivi za proučavanje.

IZ NOVOG BROJA Eksponati iz Drugog svjetskog rata u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac

Budući da je za vrijeme Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije svaka od bivših republika imala svoj RSUP (Republički sekretarijat za unutrašnje poslove), postojale su i razlike u odorama i opremi pripadnika milicije u pojedinim republikama, što kolekcionarima ove tematike, a pogotovo onima mlađima, predstavlja dosta nepoznanica. Kao što smo to već napisali u jednome od prošlih brojeva „Vojne povijesti“ kada smo predstavili izloške vezane za policiju, u radu na proučavanju ovoga dijela povijesti dosta koristimo knjigu Nevena Zmijarevića, u kojoj je jako dobro opisana redarstvena, milicijska i policijska služba i ustroj u Hrvatskoj do 2001. godine.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. veljače 2020. 

IZ NOVOG BROJA Vatreno oružje u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac IZ NOVOG BROJA Hladno oružje u Muzeju ratne i vojne povijesti Pakrac IZ NOVOG BROJA Policija u Muzeju ratne i vojne povijesti Pakrac
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.