AKTUALNO

Njemačka će možda prebaciti vojsku iz Turske u Jordan

Wikimedia CC
17.05.2017.
u 17:22

Glasnogovornik ministarstva obrane izjavio je da se vojnici mogu prebaciti i na Cipar i na grčki otok Kretu, ali da je Jordan ipak bolja opcija.

Njemačka je danas izjavila kako planira prebaciti oko 250 vojnika iz turske baze Incirlik u Jordan kako bi se i tamo borili protiv tzv. Islamske države, piše Reuters.

Ministrica obrane Ursula Von Der Leyen koja će posjetiti Jordan za vikend izjavila je medijima da će se sastati parlamentarno vijeće te razmotriti moguće alternative.

"Tijekom vikenda ću u Jordanu vidjeti što se točno događa te razgovarati s kraljem", izjavila je Von Der Leyen te dodala da se u isto vrijeme komunicira i s Turskom.

Glasnogovornik ministarstva obrane izjavio je da se vojnici mogu prebaciti i na Cipar i na grčki otok Kretu, ali da je Jordan ipak bolja opcija. Kriteriji se odnose na geostratešku lokaciju te veze s ostalim saveznicima.

U ponedjeljak je kancelarka Angela Merkel prikazala mogućnost da se postrojbe izvuku iz Turske, a ministar vanjskih odnosa Sigmar Gabriel danas je sličnu izjavu dao njemačkim medijima.

"Mogu se samo nadati da će turska vlada promijeniti svoje mišljenje u narednim danima jer ako se to ne dogodi njemački će parlament sigurno povući vojsku iz Turske", izjavio je Sigmar Gabrijel za novine Neue Osnabruecker Zeitung.

Relacije između saveznika NATO saveza Njemačke i Turske su jako narušeni zbog serije krivih diplomatskih poteza.

Turska je izrazila nezadovoljstvo jer Njemačka odobrava azil određenim državljanima Turske koji su sudjelovali u propalom puču u srpnju.

Bild je objavio kako dva turska generala traže azil u zračnoj luci Frankfurt u utorak navečer. Ured za migrante i izbjeglice nije htio komentirati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije