Naslovnica

Najera - Priča iz Igre prijestolja

Trećega travnja 1367. Stogodišnji rat između Engleske i Francuske proširio se izvan slabo definiranih srednjovjekovnih granica dvaju kraljevstava.
13. veljače 2019. u 09:53 0 komentara 526 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Trećega travnja 1367. godine Stogodišnji rat između Engleske i Francuske proširio se izvan slabo definiranih srednjovjekovnih granica dvaju kraljevstava. No prije toga valja se prisjetiti da su 1360. godine Englezi i Francuzi službeno sklopili mir, što je značilo da je, najednom, velika količina plaćenika ostala bez posla.

ENGLESKA Umro Rikard Lavljeg Srca

Međutim, kako to često biva u srednjovjekovnome razdoblju, plaćenici su odbili raspuštanje. Takozvane „slobodne kompanije“ nastavile su s pljačkom i devastacijom francuskoga teritorija i s namirivanjem svojih potreba kroz maltretiranje lokalnoga stanovništva. Bez čvrste središnje vlasti s instrumentima prisile nije bilo jednostavno zaustaviti ih. U međuvremenu se, u još razjedinjenoj Španjolskoj, zahuktao sukob. S jedne strane bio je Pedro iz Kastilje, također znan kao Okrutni Pedro, a nasuprot njemu stajao je Enrique iz Trastamare, koji je htio kastiljsko prijestolje za sebe. Ništa ne govori „bratska ljubav“ poput bodeža u srce jer su njih dvojica bila polubraća.

Budući da u Francuskoj, zbog mira, nije bilo dovoljno posla za plaćenike, slavni ratnik Bertrand du Guesclin skupio ih je i odveo u Španjolsku pod stijeg pretendenta Enriquea. Francuski narod taj je potez vjerojatno dočekao s oduševljenjem i olakšanjem.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. veljače 2019.    

Corps Carabinieurs de Monsieur Francuski karabinjer VOJSKE SVIJETA Prvi masovni napad tenkova 1917. godine u Prvome svjetskom ratu VLAK SMRTI Francuski vojnici poginuli u nesreći kod Modanea
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.