Oružje

Najnovija hrvatska jurišna puška

Najnovija hrvatska jurišna puška
Vojna povijest
07.06.2013.
u 18:21

VHS-2 evolucijski je iskorak u odnosu na raniji model proizvođača HS Produkta

Krajem travnja tijekom ASDA (Adriatic Sea Defence & Aerospace Exhibition) sajma vojnog naoružanja i opreme u Splitu svjetska i hrvatska javnost imale su priliku upoznati se s najnovijom hrvatskom puškom VHS-2.
Karlovačka tvrtka HS Produkt, iako najpoznatija kao proizvođač sada već svjetski poznatog i priznatog pištolja prepoznatljive HS (u SAD-u XD) linije, u svojem razvojnom i proizvodnom programu već duže vrijeme ima oružja različitih kategorija, poput jurišnih pušaka i bacača granata.

Hrvatskoj javnosti, napose onoj vojnoj, osim pištolja najpoznatiji, a ujedno i najzanimljiviji proizvod jest upravo jurišna puška kao temeljno, primarno oružje svakog vojnika ponaosob.

Povijest nekog oružja, odnosno povijest tvornice koja ga je izradila ne treba samo promatrati kroz prizmu inovativnosti na području određenih konstrukcija i razumijevanja mehaničke usklađenosti kinetičkih dijelova, već usporedno sa stjecanjem znanja konstrukcija treba pratiti i usvajanje znanja s područja primjene određenih materijala, načina njihove obrade i u konačnosti primjene na krajnjem proizvodu. Sama znanost o materijalima priča je za sebe i nju trebamo promatrati kao interdisciplinarnu primijenjenu znanost. Za običnog korisnika krajnji proizvod (pištolj, strojnica, jurišna puška i dr.), ako govorimo o vatrenom oružju, tek je funkcionalni predmet od kojeg se jednako očekuje kako efikasnost i pouzdanost uz što veći radni vijek, tako i vizualna privlačnost. Da bi se napravio uspješan proizvod koji bi iole zadovoljio te temeljne odrednice, moraju se primijeniti znanja iz strojarstva, matematike, fizike, kemije, strukovne mehanike sa svim onim drugim vještinama poput kompjutorskog dizajna i ostaloga. Kod vatrenog oružja, kao i uostalom kod drugih složenijih proizvoda, presudno je iskustvo, a iskustvo se stječe godinama tijekom kojih se vrlo često uči i na pogreškama. Zato kada govorimo o nekoj tvornici vatrenog oružja, ne možemo se samo kritički osvrtati ili govoriti o njihovim uspješnicama, već trebamo i one, naizgled neuspješne proizvode promatrati kao nužan proces učenja i stjecanja potrebnog znanja i vještina koje i dovode do uspješnica.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Tomašević
Tomašević
08:45 12.01.2015.

Za obranu drage nam Domovine Hrvatske!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije