DRUGI SVJETSKI RAT

Napadi kamikaza do američkog iskrcavanja na Okinawu

Kamikaze
Foto: www.flickr.com
19.09.2014.
u 15:40

„Sjetite se da ste Japanci. Vi ste blago nacije. Sa strpljivošću i odlučnošću specijalnih jedinica radite za dobrobit japanskog naroda i za mir u svijetu“

Američke postrojbe napredovale su tijekom studenoga, potiskujući Japance na Filipinima, a njihovi bombarderi nanosili su znatnu štetu japanskim zrakoplovnim bazama. Japanci su se borili za svaki pedalj zemlje i dominaciju nad zračnim prostorom, a od kamikaza se mnogo očekivalo, poglavito nakon uspjeha od 25. studenoga u bitki kod Luzona. U razdoblju od 25. listopada do 29. studenoga kamikaze su potopile pet ratnih bodova, 23 teže oštetili, a 12 lakše. Među oštećenima bilo je 16 nosača zrakoplova, šest krstarica, dva lakša nosača i osam pratećih nosača. Žestok udar na američke postrojbe dogodio se 7. prosinca prilikom američkog iskrcavanja na zapadnu obalu Filipina u zaljevu Leyte. Bili su gotovo deset sati kontinuirano pod naletom kamikaza koji su potopili dva razarača, a dva izbacili izvan pogona. Zbog okolnosti u kojima se nije moglo operirati, Onishi preuzima zapovjedništvo nad II. zračnom flotom i premješta je na Tajvan (Formozu), na kojem je izgrađeno 65 zrakoplovnih uzletišta. Na Tajvanu je zapovjednik Inoguchi organizirao posebnu obuku pilota kamikaza i opskrbljivao zrakoplovima i osobljem odrede kamikaza na Filipinima. Među bazama s kojih su polijetale tokkótai postrojbe navode se: Brunei, Borneo, Nichols Field (Filipini), Clark Field (Filipini), Cebu (Mabalacat), Leyte (Filipini), Samar i Negros.

Prema američkom izvješću od 25. listopada 1944. do 15. siječnja 1945. učinak kamikaza bio je: 16 potopljenih brodova (od toga dva nosača, tri razarača, pet transportnih i šest raznih brodova) i 87 oštećenih brodova (od toga 23 nosača, pet razarača, 12 transportnih te razni drugi brodovi). Istodobno Japanci su u tim napadima izgubili 1.198 života (719 pilota samoubojica japanske armijske zračne službe i 480 mornaričke zračne službe). Posebno razoran napad kamikaza dogodio se 18. i 19. ožujka 1945. prilikom akcije američke vojske nedaleko od japanskoga otoka Kyúshu. Tom prilikom kamikaze su iz pogona izbacili dva američka nosača, a Amerikanci su imali više od 1.000 žrtava. Taj je čin demoralizirao američku vojsku. No pretrpljeni gubici u tom napadu – 20 poginulih kamikaza i 50 srušenih lovaca umanjuju uspjeh napadača, jer su japanska vojna industrija i gospodarstvo bili na izdisaju. U tom su razdoblju japanske zračne snage pretrpjele znatne gubitke; primjerice, I. zračna flota izgubila je 308 ljudi u dva dana (1. i 19. ožujka), a od 19. do 21. ožujka japansko zrakoplovstvo izgubilo je 160 zrakoplova (od toga 69 kamikaza). Nakon savezničkog osvajanja Iwo Jime te početka invazije na Okinawu japanski Imperijalni generalni stožer povukao je očajnički potez i taktiku napada dragovoljne smrti podigao na razinu strategije obrane Carstva.

Japanska promidžba nastavila je veličati hrabrost kamikaza i time odigrala bitnu ulogu u strategiji borbe do posljednjeg čovjeka. Pod utjecajem promidžbe gotovo je svaki Japanac prihvatio ulogu vojnika koji se žrtvuje za obranu zemlje (Tokkó gunjin). Imperijalni generalni stožer imenovao je plan obrane pod kodnim nazivom „Sveti rat“. Glavni cilj japanskih napada bili su saveznički nosači, jer je admiral Onishi smatrao da će saveznici biti neutralizirani ako se onesposobe američki nosači zrakoplova. Od 1. travnja 1945. kamikaze su se strmoglavo kretali prema protivniku. Dan za danom bjesomučno su udarali na savezničku flotu. Prema američkim izvješćima u razdoblju od 17. veljače do 30. lipnja 1945. u napadima kamikaza na savezničku flotu potopljeno je 27 brodova, 97 je teško, a 20 lakše oštećeno. Međutim, kadaje nakon bačenih atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki japanski car Hirohito 15. kolovoza 1945. potpisao kapitulaciju, nastala je opća zbrka među generalima i mornarima japanske vojske. Tvorac kamikaza admiral Onishi ostavio je pismo u kojem se obratio japanskoj mladosti: „Sjetite se da ste Japanci. Vi ste blago nacije. Sa strpljivošću i odlučnošću specijalnih jedinica radite za dobrobit japanskog naroda i za mir u svijetu“. Pretpostavlja se da je jedan od posljednjih napada kamikaza bio usmjeren protiv sovjetskih snaga u Mandžuriji, 19. kolovoza 1945., kada su u napadu šest zrakoplova oštećeni tenk i uništen kamion.

 

 

Komentara 2

IB
ibsk
18:01 19.09.2014.

zasto su kamikaze nosili kacige???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije