IZ NOVOG BROJA

Nastavak borbe za slobodnu Škotsku

www.theverge.com
21.01.2019.
u 11:46

Iako je u sjeni „Hrabroga srca“, „Outlaw King“ dobro je osmišljeni film u kojemu pratimo pobunu škotskoga kralja Roberta the Brucea nakon smrti Williama Wallacea.

Vjerojatno se svi sjećamo poznate završne scene iz filma „Hrabro srce“. William Wallace leži na mučeničkome stolu i želi reći svoje posljednje riječi, ali umjesto očekivane molbe za milost, on iz svega grla viče: „Freeeedooom!“ Simbolika koju toliko voli Mel Gibson u ovoj je sceni očita: Wallace čak i u času svoje smrti ne odustaje od sna o oslobođenju zemlje od engleskoga tiranina.

Taj škotski san i njihova borba za slobodu upravo su dobili svoj neslužbeni nastavak „Hrabroga srca“ u filmu „Outlaw King“, koji počinje gotovo točno tamo gdje je stalo „Hrabro srce“ i prikazuje nastavak škotskoga rata za nezavisnost pod vodstvom kralja Roberta the Brucea. Iako bi se najbliže mogao prevesti kao „Kralj odmetnik“, ovaj film nema svoj hrvatski naslov zato što ga se može pogledati samo na internetskome „streaming“ portalu Netflix, koji je i financirao produkciju filma. Iako je ovo nekima možda neobičan način distribucije filma, nemojte da vas ta činjenica zavara, jer riječ je o uistinu dobromu povijesnom filmu.

Uz američkoga redatelja u usponu Davida Mackenzija i uz holivudsku zvijezdu Chrisa Pinea u glavnoj ulozi, Robertova borba konačno
je dobila svoju dugo očekivanu ekranizaciju.Na početku filma Robert je isti kakvim ga i pamtimo iz „Hrabroga srca“, a to je za neke izdajnik i oportunist. Činjenica je da je Robert odbio sudjelovati u pobuni Williama Wallacea i dok je Wallace bio u progonstvu zakleo se na vjernost engleskomu kralju. Gledatelji to mogu protumačiti kako žele, ali film od toga ne bježi i to ne skriva te počinje točno u tome trenutku.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 9. siječnja 2019.    

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije