IZ NOVOG BROJA

Ima li u ratu mjesta za humor?

mojtv.hr
23.11.2018.
u 07:53

Dok oko njega Vijetnamski rat poprima svoje pravo obličje, Robin Williams kao DJ na ratnome radiju ima posebno oružje: humor, sarkazam i ironiju.

Koliko godina mora proći da bi bilo u redu zbijati šale o nekome ratu? Deset, dvadeset, pedeset? Neki će reći da to nikada nije u redu, dok će drugi reći točno 12 godina, koliko je prošlo od završetka Vijetnamskoga rata do ovoga filma.

Netko je u Hollywoodu odlučio da je tada bilo pravo vrijeme za malo drukčiji film. Iako tako ne izgleda na prvu, „Dobro jutro, Vijetname“ nije komedija, nego drama s puno dobroga i iskrenoga humora, ali prije svega film o tome kako samo malo humora može donijeti puno sreće i utjehe i u najcrnjoj situaciji. Ovo čak nije ni ratni film, jer vrlo je malo akcije u filmu iako se cijela radnja odvija za vrijeme Vijetnamskoga rata. A to je zato što glavni lik nije ni pilot, ni bolničar, ni general, nego najobičniji radijski voditelj. Film je inspiriran pričom o stvarnome DJ-u Adrianu Cronaueru koji je vodio svoju jutarnju emisiju „Dawn Buster“ na vojnoj radijskoj postaji u Saigonu, ali kao što je i pravi Cronauer rekao: „Samo 45 posto ovog filma je istina.“ Istina u ovome slučaju nije ni bitna jer se ne radi o povijesnome filmu, ali ono što jest bitno je da Cronauera u filmu glumi Robin Williams koji je jedini zaslužan za globalni uspjeh filma i kojega je ova uloga praktički proslavila. 

Nakon lagodne službe na Kreti, Adrian Cronauer stiže u Saigon 1965. godine kao zamjena dosadnomu radijskom voditelju na vojnoj radijskoj postaji. Odmah po njegovu dolasku postaje jasno da se nikako ne uklapa u vojno okruženje: ne poštuje protokol čitanja vijesti, izmišlja zabavna izvješća, imitira članove vlade za koje tvrdi da su u eteru i pušta „rock and roll“ glazbu koja nije odobrena za radio.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenog 2018. 

 

Ključne riječi

Komentara 1

GO
GoldieRobinson
13:48 28.11.2018.

Napravit cu 86 dolara za sat od kuce. Bio sam šokiran kad je moj susjed rekao da je prosjek 95 dolara, ali vidim kako to sada radi. Osjecam se toliko slobode sada kad sam ja vlastiti šef. posjetiti>>>>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije