Naslovnica

Nevesinjska puška

Posljedica ustanka i ratova koji su vođeni protiv Osmanskoga Carstva bio je Berlinski kongres 1878. godine, na kojemu su Crna Gora i Srbija dobile nezavisnost dok je Bosnu i Hercegovinu okupirala Austro-Ugarska.
22. srpnja 2020. u 08:59 0 komentara 2195 prikaza
Foto: noviglas.info

"Nevesinjska puška“ naziv je za prvi opći oružani pokret u Hercegovini protiv Turaka, u okolici Nevesinja. Ustanak koji se kasnije proširio na ostale dijelove Hercegovine započeo je 9. srpnja 1875. nakon napada hajdučkoga harambaše Pere Tunguza u turskoj karavani u Bišni, a ugušen je 4. kolovoza 1877. godine. Bosansko-hercegovačke ustanike podržali su srpski, crnogorski, hrvatski i slovenski dobrovoljci. Prvi značajniji uspjeh dogodio se 29. kolovoza u napadu na Nevesinje. Napad je predvodilo 700 Crnogoraca i 2700 pobunjenika te je grad nakon jednoga dana borbe bio okupiran i oduzeta je velika količina hrane i oružja. Posljedica ustanka i ratova koji su vođeni protiv Osmanskoga Carstva bio je Berlinski kongres 1878. godine, na kojemu su Crna Gora i Srbija dobile nezavisnost dok je Bosnu i Hercegovinu okupirala Austro-Ugarska.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u srpnju 2019.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Bitka kod Molwitza IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Bitka kod Tagine IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Britanska ekspanzionistička politika i burmanski ratovi
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.