Naslovnica

Nijemci brutalno porazili Britance kod Arnhema

Kasnije su se pojavile tvrdnje da je borac nizozemskog pokreta otpora Christiaan Lindemans izdao Saveznike.
26. rujna 2016. u 13:10 2 komentara 5706 prikaza
Market Garden
Foto: Wikimedia CC
Pogledajte galeriju 1/2

Na današnji dan 1944. godine, operacija Market Garden, veliki plan kojim su se trebali zauzeti mostovi u nizozemskom gradu Arnhemu propao je te je poginulo, ranjeno ili zarobljeno na tisuće britanskih i poljskih vojnika, piše History.

Britanski general Bernard Montgomery smislio je operaciju kojom će se ovladati mostovima na rijeci Rajni od Nizozemske do Njemačke, kako bi se snažno moglo prodrijeti u srce Njemačke. Plan je bio osuđen na propast od samih početaka. Pokrenut je 17. rujna, jedrilice i padobranci su se spustili u Arnhem. Iako su se držali koliko god su mogli dok ne stigne pojačanje, ipak su se predali. Pomoć nije stigla u dogovoreno vrijeme te je krivo procijenjena njemačka snaga. Uz sve to, loše vrijeme i loša komunikacija osudila je konačno operaciju na propast.

Nijemci su brzo uništili željeznički most te zauzeli južni dio mosta. Saveznici su teško držali sjeverni dio cestovnog mosta ali su ga ubrzo izgubili. Jedina stvar koja je preostala bilo je povlačenje iza savezničkih linija. Samo je nekoliko stotina ljudi uspjelo - od preko 10 000 britanskih i poljskih vojnika u Arnhemu uspjelo je pobjeći samo 2 900 boraca.

Rat | Autor : Wikimedia CC Foto: Wikimedia CC

Kasnije su se pojavile tvrdnje da je borac nizozemskog pokreta otpora Christiaan Lindemans izdao Saveznike. Takva je situacija objasnila činjenicu njemačkog brzog dolaska na ključna strateška mjesta. Član konzervativne stranke u britanskom parlamentu Rupert Allason odbacio je ovaj zaključak te objasnio kako Lindemans nikada 'nije bio u poziciji da izda Arnhem.'

Winston Churchill javno je izjavio da saveznički životi nisu izgubljeni uzalud. Arnhem je konačno oslobođen tek 15. travnja 1945. godine.

>>Britanci probili Gotičku liniju

>>Njemački cepelin pogodio središte Londona

  • Avatar istrazitelj
    istrazitelj:

    Najveći problem je bio nedostatak obavještajnih podataka kod saveznika. Nije bilo nikakve izdaje ili sličnog. To je smiješna tvrdnja. Njemci su brzo reagirali jer je u to područje povučena iz Francuske na odmor i popunu 9.SS oklopna divizija i dijelovi ... prikaži još! SS divizije Das Reich. Te divizije su bile desetkovane, ali preostali vojnici su bili veterani sa dosta "bitaka u nogama" i imali su tenkove. Protiv oklopa saveznici nisu mogli...

  • Avatar stinkyink
    stinkyink:

    Nijemci brutalno porazili Britance kod Arnhema......i onda su dobili Drezden