Naslovnica

Njemačke pomoćne krstarice u Drugome svjetskom ratu

Ukupno devet krstarica isplovilo je u dvama valovima 1940. i 1942./1943. kako bi ometale pomorski promet. Bile su vrlo uspješne, a britanski Admiralitet morao je organizirati konvoje na sporednim bojišnicama i slati ratne brodove u ophodnje na sve svjetske oceane.
09. listopada 2018. u 07:47 0 komentara 725 prikaza
Foto: VP

Njemačka je još u Prvome svjetskom ratu uspješno vodila krstarički rat protiv pomorskoga prometa, a nastavila je tu tradiciju i u Drugome svjetskom ratu. Njezina carska mornarica bila je manja od britanske „Royal Navy“ i nastojala je ometati protivnički pomorski promet krstaričkim i podmorničkim ratom.

UVODNIK NOVOG BROJA Ratna policijska postrojba Ston, tko je za nju čuo?

Regularne krstarice u prekomorju izgubljene su već 1914. godine, kao i većina naoružanih brzih putničkih brodova, jer su bili veliki, lako prepoznatljivi i trošili previše ugljena. Drugi val od 1915. godine činili su sporiji, ali manje uočljivi teretni brodovi. Dvanaest pomoćnih krstarica potopilo je 112 protivničkih i neutralnih trgovačkih brodova s ukupno 415 226 BRT, a među žrtvama su bile i dvije britanske pomoćne krstarice te dva bojna broda, koji su stradali od mina. Poslije 1918. godine Njemačka više nije smjela opremati pomoćne krstarice, a njezina ratna mornarica bila je još manja i slabija od carske mornarice, no imala je iste zadatke. Dio ograničenja nametnutih Versajskim ugovorom izbjegnut je gradnjom „džepnih bojnih brodova“, de facto snažno naoružanih krstarica s velikim doplovom.

Ostale njemačke lake i teške krstarice nisu mogle djelovati na oceanima, stoga su opet opremane pomoćne krstarice, ali htjelo se izbjeći naziv „Hilfskreuzer“ pa je skovan pojam „krstarica za zaštitu (pomorske) trgovine“ („Handelsschutzkreuzer“/ HSK), koji je poslije promijenjen u „krstarica za ometanje trgovine“ („Handelsstörkreuzer“), s brojevima od „1“ do „9“. Prvotnosu planirane samo tri teške pomoćne krstarice sa šest topova od 150 mm i dvije lake s dvama topovima od 150 mm, ali je naoružanje lakih ocijenjeno kao preslabo te su zamijenjene četvrtim teškim HSK-om, a zatim su dodana još dva teška HSKa. 

 | Autor : VP Foto: VP

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2018.

DRUGI SVJETSKI RAT Granatiranja je bio pošteđen samo Pečuh OKLOPNE SNAGE NDH (DRUGI DIO) Nijemci uvode pomoćne oklopne vlakove BATINSKA BITKA (2. dio) General Felmi radio je početničke greške u želji da osvoji Baranju
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.