IZ NOVOG BROJA

Nož "Ris"

Aukcije.hr/Screenshot
18.07.2018.
u 08:42

Teško se može utvrditi je li „Ris” nastao po predlošku Gerberova MK I modela ili neke verzije drugog proizvođača jer su noževi vizualno gotovo identični, a ono što ih zapravo razlikuje je kvaliteta. „Ris” uz MK I spada u kvalitetne varijante.

U vihoru Domovinskog rata gospodarstvo Republike Hrvatske bilo je gotovo uništeno. Većina tvornica koje su nastavile s radom prilagodile su svoju proizvodnju ratnim uvjetima. Tvornice poput „Đure Đakovića” iz Slavonskog Broda, „Bagata” iz Zadra, „Končara” iz Zagreba, brodogradilište „Mosor” iz Trogira i brojni drugi ranih 90-ih počinju proizvoditi naoružanje i ostale potrepštine za Hrvatsku vojsku.

Među njima našla se i tvornica „Kordun” iz Karlovca. Ona je imala bogato iskustvo u proizvodnji lovačkih noževa, a ratnoj proizvodnji pridonijela je izradom nekoliko poznatih modela noževa. Svi su modeli bazirani na već postojećim popularnim modelima noževa. Nož „Sokol” nastao je prema poznatom američkom nožu „Buck 184”, Jastreb prema Cold Steelovu modelu „SRK” (Survival Rescue Knife), dok se „Lasica” proizvodila kao set od triju noževa za bacanje čiji je osnovni dizajn bio viđen kod nekoliko desetaka proizvođača. Nož „Ris” spada u redove tzv. „boot knife” oštrica. Definicija takve oštrice je: kratki bodež ili nož fiksirane oštrice koji se može lako nositi na čizmi ili u njoj. U praksi se ovaj tip oštrice češće nosi oko pasa, iako pojedini modeli vojnih čizama imaju ugrađenu futrolu za takve kratke oštrice.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. srpnja 2018.


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije