IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA"

Ofenziva "Tet"

Wikimedia Commons
09.05.2019.
u 14:02

Vijetnamski rat ostao je zapamćen kao jedan od najvećih američkih vojnih neuspjeha.

Na blagdan Tet, koji se u Vijetnamu održava uoči proslave Nove godine, 30. siječnja 1968. sjevernovijetnamske snage pokrenule su ofenzivu na Južni Vijetnam.

Komunističke snage Vijetkonga (Fronta nacionalnoga oslobođenja Južnoga Vijetnama) napale su sve veće gradove Južnoga Vijetnama, čije su snage podržavali Amerikanci, te su u jednome trenutku bile uspješnije od američkih snaga koje su kontrolirale područje Južnoga Vijetnama. Uspjeh Vijetkonga bio je kratkoga roka jer su američke i južnovijetnamske snage uspjele vratiti izgubljene teritorije. „Tet“ ofenziva utjecala je na povlačenje američkih snaga iz Vijetnama u SAD, te iz toga razloga možemo reći da je ofenziva bila prekretnica Vijetnamskoga rata.

Vijetnamski rat ostao je zapamćen kao jedan od najvećih američkih vojnih neuspjeha.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u siječnju 2019.  


 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije