Naslovnica

Ofenziva "Tet"

Vijetnamski rat ostao je zapamćen kao jedan od najvećih američkih vojnih neuspjeha.
09. svibnja 2019. u 14:02 0 komentara 852 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Na blagdan Tet, koji se u Vijetnamu održava uoči proslave Nove godine, 30. siječnja 1968. sjevernovijetnamske snage pokrenule su ofenzivu na Južni Vijetnam.

Komunističke snage Vijetkonga (Fronta nacionalnoga oslobođenja Južnoga Vijetnama) napale su sve veće gradove Južnoga Vijetnama, čije su snage podržavali Amerikanci, te su u jednome trenutku bile uspješnije od američkih snaga koje su kontrolirale područje Južnoga Vijetnama. Uspjeh Vijetkonga bio je kratkoga roka jer su američke i južnovijetnamske snage uspjele vratiti izgubljene teritorije. „Tet“ ofenziva utjecala je na povlačenje američkih snaga iz Vijetnama u SAD, te iz toga razloga možemo reći da je ofenziva bila prekretnica Vijetnamskoga rata.

Vijetnamski rat ostao je zapamćen kao jedan od najvećih američkih vojnih neuspjeha.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u siječnju 2019.  

VIJETNAMSKI RAT Uključivanje SAD-a u Vijetnamski rat VIJETNAMSKI RAT Odlučujuća bitka za Dien Bien Phu SUVREMENI RATOVI Vijetnamski ratovi za oslobođenje
 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.