DRUGI SVJETSKI RAT - PACIFIK

Operacija "Vengeance"

Operacija Vengeance
Foto: Wikimedia Commons
1/8
30.04.2014.
u 21:13

Dana 18. Travnja, na prvu godišnjicu akcije Jamesa Harolda Doolittla, bombardiranja Tokija, što je bila američka odmazda za Pearl Harbor, osamnaest zrakoplova P-38 polijeće s Guadalcanala. No zbog tehničkih poteškoća dva se vraćaju te ih sada 16 nastavlja s misijom. Avioni su opremljeni s dva vanjska spremnika za gorivo i posebnom navigacijom te kreću u smrtonosnu misiju s koje se neće svi vratiti.

Ovo je bila tajna operacija, čiji je cilj bio ubiti japanskog admirala Isorokua Yamamota. Admiral Isoroku Yamamoto bio je vrhovni zapovjednik japanske mornarice i odgovoran je za napad na Pearl Harbor te za bitku za Midway i Solomonsko otočje. Akcija se odvijala u potpunoj tajnosti te su američki kripto analitičari otkrili njegovu lokaciju. Američko vodstvo Yamamota je vidjelo kao glavnog krivca za napad na Pearl Harbor te je zapovjedilo njegovo ubojstvo.

Foto: Wikimedia Commons

Dana 14. travnja 1943. godine američka pomorska radijska jedinica presreće tajnu poruku te je dešifrira. Sadržaj poruke govori o točnoj lokaciji admirala Yamamota koji je na putu prema Solomonskom otočju, kako bi podignuo moral japanskim vojnicima, kao i da obavi inspekciju trupa. Ta informacija proslijeđena je zapovjedniku Edu Laytonu, obavještajnom časniku vrhovnog zapovjednika američke pacifičke flote admirala Chestera W. Nimitza. Admiral Nimizt nije siguran treba li organizirati akciju jer bi Japanci mogli saznati da su Amerikanci u stanju dešifrirati njihove poruke te da bi Japanci u slučaju ubojstva na Yamamotovo mjesto postavili možda nekog boljeg. No zapovjednik Ed Layton, koji je studirao u Japanu te osobno poznaje Yamamota, uvjerava admirala Nimitza da Japan nema bolju zamjenu za Yamamota. Nakon konzultacije s Bijelom Kućom, misija dobiva zeleno svjetlo.

Foto: Wikimedia Commons

Dana 18. travnja Yamamoto će letjeti iz Rabaula prema zrakoplovnoj bazi Ballale koja se nalazi na otoku kraj Bougainvilla. Iako se ta ruta nalazi oko 400 milja od najbliže savezničke zrakoplovne baze na Guadalcanalu, daljina ipak predstavlja problem jer američki avioni moraju letjeti zaobilaznom rutom ne bi li izbjegli otkrivanje, te na kraju cijeli put iznosi oko 1.000 milja. Američki F4U Corrsair i F4F Wildcat zrakoplovi nemaju taj domet te je za akciju odabran P-38G Lightning. To je dvomotorni lovac naoružan sa četiri teške strojnice i jednim 20-milimetarskim topom te leti maksimalnom brzinom od oko 670 km/h i dometa 2.000 kilometara.

Foto: Wikimedia Commons

Dana 18. Travnja, na prvu godišnjicu akcije Jamesa Harolda Doolittla, bombardiranja Tokija, što je bila američka odmazda za Pearl Harbor, osamnaest zrakoplova P-38 polijeće s Guadalcanala. No zbog tehničkih poteškoća dva se vraćaju te ih sada 16 nastavlja s misijom. Avioni su opremljeni s dva vanjska spremnika za gorivo i posebnom navigacijom te kreću u smrtonosnu misiju s koje se neće svi vratiti.

Foto: http://3.bp.blogspot.com

Yamamoto leti u bombarderu tipa Mitsubishi G4M, popularno nazvan “Betty“, i u pratnji lovaca A6M Zero. Yamamotova letačka grupa sastoji se od tri “Betty“ bombardera te šest Zero lovaca.

Foto: http://www.warbirdalley.com

Amerikanci uočavaju Yamamotovu skupinu te je napadaju. Japanski lovci obrušavaju se na njih i razdvajaju ih. Tada se dio Amerikanaca nastavlja boriti s lovcima, a drugi napreduju prema bombarderima. Poručnik Rex T. Barber uočava jedan bombarder te ga napada i ruši. Taj prvi bombarder zacijelo je bio onaj u kojemu je bio Yamamoto, ali to se ne može potvrditi sa sigurnošću jer su Japanci prvi došli do mjesta pada i pokupili posmrtne ostatke. Zatim se poručnik Barber okreće te uočava drugi bombarder koji je već teško oštećen te ga napada i ruši u vodu. Kako su bili kratki s gorivom, Amerikanci prekidaju napad te se vraćaju. Iz nepoznatog razloga, avion P-38 poručnika Raymonda K. Hinea nikad se nije vratio.

Foto: Wikimedia Commons

Ostatci srušenog aviona za koji se tvrdi da je upravo onaj u kojemu je bio Yamamoto

Yamamotovo tijelo nađeno je i izvršena je obdukcija te je japanski liječnik ustanovio da je Yamamoto poginuo prije pada, odnosno da je umro od rana zadobivenih tijekom zračne borbe. Zbog cenzure, japanska javnost za taj događaj saznaje tek mjesec dana poslije. U strahu da Japanci ne saznaju da su Amerikanci u stanju dešifrirati njihove tajne poruke, mediji dobivaju informaciju da je jedan od domorodaca vidio Yamamota kako se ukrcava u avion te dojavio Amerikancima. Admiral Mineichi Koga zamijenio je Yamamota, ali u tom trenutku za Japan je već bilo prekasno.

Izvori:
http://militaryhistory.about.com/od/aerialcampaigns/p/operation-vengeance.htm
http://www.defensemedianetwork.com/stories/operation-vengeance-the-mission-to-kill-admiral-yamamoto/
http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Vengeance
O admiralu Yamamotu
http://en.wikipedia.org/wiki/Isoroku_Yamamoto
http://militaryhistory.about.com/od/naval/p/Yamamoto.htm
O obavještajcu Edu Laytonu
http://en.wikipedia.org/wiki/Edwin_T._Layton
O avionu P-38
http://en.wikipedia.org/wiki/P-38_Lightning

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije