IZ NOVOG BROJA

Operativna umjetnost u kampanji "Drugi Bull Run" 1862.

Wikimedia Commons
18.05.2022.
u 09:30

Tijekom Američkog građanskog rata pojavilo se nekoliko vojnih zapovjednika koji su tada bili među najsposobnijima na svijetu

Tijekom Američkog građanskog rata (1861. – 1865.) pojavilo se nekoliko vojnih zapovjednika za koje se može reći da su u svoje vrijeme, pa i šire, bili među najsposobnijima na svijetu, a jedan od njih svakako je bio i general Robert E. Lee, komandant politički najvažnije južnjačke terenske armije na politički najvažnijem bojištu rata – Armije Sjeverne Virginije na Istočnom ratištu.

Lee je bio profesionalni vojnik, veteran rata s Meksikom, ravnatelj vojne akademije West Point, a uoči secesije njegove rodne Virginije zapovjednik 2. konjičke pukovnije, star 54 godine. Bio je majstor manevra na operativnoj razini, što je dokazao u više kampanja tijekom Građanskog rata, od kojih je vjerojatno najljepša, najmaštovitija i najelastičnija ona iz kolovoza 1862., poznata kao Drugi Bull Run. Obranivši u Sedmodnevnoj bitki krajem lipnja prijestolnicu Konfederacije, Richmond, od neposredne ugroze koju je predstavljala Armija Potomac iskrcana amfibijskim manevrom na Poluotok Virginiju u proljeće 1862., Lee se morao suočiti s drugom opasnošću iz suprotnog smjera. Tu je opasnost predstavljala nova sjevernjačka Armija Virginije, smještena južno od Washingtona, između raskrsnice Manassas i rijeke Rapidan. Kako bi otklonio ovu prijetnju, sredinom kolovoza je pokrenuo kampanju, u mnogočemu školski primjer operativnog manevra temeljenog na izvrsnoj obavještajnoj djelatnosti, sposobnosti i autonomiji korpusnih komandanata, te komparativnim prednostima Armije Sjeverne Virginije (ASV).

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. svibnja 2022.


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije