Naslovnica

VP nastavlja ispravljati nepravdu prema ulozi policije u Domovinskom ratu

VP je već u više navrata svojim prilozima ispravio dio te nepravde prema pripadnicima policije, a ovim brojem to nastavlja i dalje, posebice zato jer je primjer dubrovačkih policajaca ogledan primjer zanemarivanja i prešućivanja njihove uloge u obrani od agresije na dubrovačko područje 1991. i 1992. godine.
06. rujna 2018. u 09:28 0 komentara 848 prikaza
Foto: VP

Na mnogim sam mjestima i u različitim situacijama čuo kako se prečesto zanemaruje i prešućuje uloga policije u obrani od agresije u Domovinskome ratu. Puno puta sam čuo baš od pripadnika policije, koji su prošli rat, kako ne shvaćaju, ili ne znaju, zašto se njihova uloga dovoljno ne obrađuje, ne publicira, zašto se minorizira, umanjuje, je li to slučajno, namjerno, radi li to netko kako bi naglasio svoju karijeru više nego što zaslužuje…

UVODNIK NOVOG BROJA Što je nad Hrvatskom radilo Južnoafričko ratno zrakoplovstvo u 2. svjetskom ratu?

Ni meni do danas nije baš kristalno jasno zašto se to događa. Istina je da se po brojnosti i svemu drugome policija ne može mjeriti s Hrvatskom vojskom. Ali je isto tako činjenica da je policija bila prva u prvim redovima kad je trebalo stati pred agresora i da su se iz policijskih redova dalje regrutirali pripadnici različitih postrojbi Hrvatske vojske. Uloga policije u obrani domovine ne može se i ne smije zanemariti, a posebno ne u prvim danima agresije, kad vojska još nije bila ni ustrojena. VP je već u više navrata svojim prilozima ispravio dio te nepravde prema pripadnicima policije, a ovim brojem to nastavlja i dalje, posebice zato jer je primjer dubrovačkih policajaca ogledan primjer zanemarivanja i prešućivanja njihove uloge u obrani od agresije na dubrovačko područje 1991. i 1992. godine. Stoga ćemo u ovom i idućem broju obraditi upravo dubrovačko područje, s time da je u ovom broju dubrovačko područje s Konavlima, a u idućem će broju biti stonsko područje. Sve nam je to pripremio kolega Teo Šalinović koji je obišao spomenuta područja i razgovarao s mnogim pripadnicima policije koji su sudjelovali u tadašnjim događajima, zahvaljujući kojima smo dobili i bogat ratni fotografski materijal. Hvala svima koji su u tome sudjelovali i pripomogli u nastanku oba spomenuta članka.

Baš zato je i naslovnica ovog broja opet drukčija, kolažna, kako bi i s fotografijama i naslovom naglasili ulogu policije u ratu. U magazinu su i druge jako dobre teme, i siguran sam da će te uživati u čitanju. I posebno moram naglasiti, da je ovo već 90. broj našeg magazina! Živjeli!

 

 | Autor : VP Foto: VP

UVODNIK NOVOG BROJA Novi broj velikim je dijelom posvećen povijesnom oružju i naoružanju UVODNIK NOVOG BROJA Talijani su i u zraku pokazali minorne rezultate u borbi protiv partizana UVODNIK NOVOG BROJA I VP u akciji da se ne zaborave prve oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.