Naslovnica

Ovaj je broj sav u znaku Francuza - Slivarić, dalmatinska sablja, mušketiri

I nakon 130 brojeva našeg magazina, mi i dalje donosimo nove teme, nove priče, mahom dosad neispričane, neobjavljene, ili malo poznate široj javnosti, i to je najveća vrijednost VP-a svih ovih godina.
05. veljače 2022. u 10:49 0 komentara 181 prikaza
Foto: VP

I nakon 130 brojeva našeg magazina, mi i dalje donosimo nove teme, nove priče, mahom dosad neispričane, neobjavljene, ili malo poznate široj javnosti, i to je najveća vrijednost VP-a svih ovih godina. Pišem to zato jer se moramo pohvaliti kako i u ovome 131. broju imamo nekoliko prvorazrednih materijala.

 

UVODNIK NOVOGA BROJA Desetljećima se gotovo prešućivala važna povijest ratnog aerodroma na Visu

Prvi je rad našeg već dobro poznatog istraživača Prvoga svjetskog rata Danijela Tatića koji je u njemu prvi put na jednome mjestu, uz dodatna istraživanja, opisao brodolome svih civilnih i ratnih brodova na hrvatskom dijelu Jadrana u Prvome svjetskom ratu. Na popisu nisu brodovi koji su potopljeni uslijed nevremena ili nasukavanja. Ovdje je riječ o brodovima koji su potopljeni uslijed ratnih djelovanja i situacija, bilo da su torpedirani ili su naletili na minu od koje su potonuli. Tatić zaključuje da je na području današnjeg akvatorija Republike Hrvatske u razdoblju Prvoga svjetskog rata potopljeno 15 brodova, od čega je šest brodova doživjelo nesreću, a devet je potopljeno torpediranjem. Ni jedan brod, piše Tatić, nije potopljen djelovanjem topova protivničke flote. Zašto? Pročitajte u njegovom tekstu.

Zatim, imamo izvrstan pregled životopisa malo poznatog hrvatsko-francuskog generala Marka Slivarića plemenitog Heldenburškog, o kome piše Mario Kalan, inače i autor knjige o Slivariću koja je objavljena krajem prošle godine. Na ovaj tekst nevjerojatno se pak dobro i sasvim slučajno nadovezuje novi materijal Tomislava Aralice, našeg vrsnog poznavatelja povijesti oružja, posebice hladnog oružja. To je priča o dalmatinskoj pješačkoj sablji iz razdoblja 1805. – 1814. godine, znači iz vremena francuske okupacije hrvatskih prostora. Ništa manje vrijedne nisu ni druge teme, recimo o francuskim kraljevskim mušketirima.

Sve je nešto u znaku Francuza u ovome broju. A za početak imate izvrsnu analizu Mirka Bilandžića o najnovijoj eskalaciji sukoba oko Ukrajine. Uživajte u čitanju do idućeg broja!

 | Autor : VP Foto: VP

UVODNIK NOVOGA BROJA Opširno o Viškoj bitki, ali ne o onoj poznatoj iz 1866. godine, već o manje poznatoj iz 1811. UVODNIK NOVOGA BROJA Franco je imao samo jedan cilj - održati se na vlasti pod svaku cijenu UVODNIK NOVOGA BROJA Nuštar 1991. ogledni je primjer kako se Hrvatska branila prije 30 godina!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.