IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA"

Rusko-japanski rat

Wikimedia Commons
15.07.2019.
u 08:51

Jedna od zanimljivosti je sudjelovanje crnogorske vojske koja je u ovome sukobu Rusiji pružala više moralnu nego taktičku podršku, a mirovni sporazum između Crne Gore i Japana potpisan je tek 2006. godine.

Sukob između Rusije i Japana bio je uzrokovan preklapanjem interesa obiju država na području današnje Mandžurije i Koreje. Rusi su htjeli uspostavili luku na Pacifiku i povezati je sibirskom željeznicom, dok su se Japanci htjeli prošiti na azijski kontinent i na njemu osnovati svoju luku.

I jedni i drugi odlučili su se za bazu Port Athur (današnja kineska luka Li Shun). Rusko-japanski rat započeo je u veljači 1904. godine japanskim prekidom diplomatskih odnosa s Rusijom i napadom na bazu Port Arthur, koja je tada u ruskim lukama. Nakon dugih osam mjeseci opsade luka se predala Japanu. Rat je na inicijativu SAD-a završio mirovnim sporazumom kojim je Japan dobio Port Arthur i Koreju, a Rusija jedan dio Mandžurije. Uz to je Rusija, kao gubitnica rata, trebala isplatiti Japanu i ratnu reparaciju. U ratu su Rusi izgubili 50 tisuća, a Japanci više od 89 tisuća vojnika. Rusija je nakon poraza u ratu s Japanom svoj fokus interesa prebacila na Balkan. Jedna od zanimljivosti je sudjelovanje crnogorske vojske koja je u ovome sukobu Rusiji pružala više moralnu nego taktičku podršku, a mirovni sporazum između Crne Gore i Japana potpisan je tek 2006. godine.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u veljači 2019.


 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije