Naslovnica

Rusko-japanski rat

Jedna od zanimljivosti je sudjelovanje crnogorske vojske koja je u ovome sukobu Rusiji pružala više moralnu nego taktičku podršku, a mirovni sporazum između Crne Gore i Japana potpisan je tek 2006. godine.
15. srpnja 2019. u 08:51 0 komentara 1021 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Sukob između Rusije i Japana bio je uzrokovan preklapanjem interesa obiju država na području današnje Mandžurije i Koreje. Rusi su htjeli uspostavili luku na Pacifiku i povezati je sibirskom željeznicom, dok su se Japanci htjeli prošiti na azijski kontinent i na njemu osnovati svoju luku.

I jedni i drugi odlučili su se za bazu Port Athur (današnja kineska luka Li Shun). Rusko-japanski rat započeo je u veljači 1904. godine japanskim prekidom diplomatskih odnosa s Rusijom i napadom na bazu Port Arthur, koja je tada u ruskim lukama. Nakon dugih osam mjeseci opsade luka se predala Japanu. Rat je na inicijativu SAD-a završio mirovnim sporazumom kojim je Japan dobio Port Arthur i Koreju, a Rusija jedan dio Mandžurije. Uz to je Rusija, kao gubitnica rata, trebala isplatiti Japanu i ratnu reparaciju. U ratu su Rusi izgubili 50 tisuća, a Japanci više od 89 tisuća vojnika. Rusija je nakon poraza u ratu s Japanom svoj fokus interesa prebacila na Balkan. Jedna od zanimljivosti je sudjelovanje crnogorske vojske koja je u ovome sukobu Rusiji pružala više moralnu nego taktičku podršku, a mirovni sporazum između Crne Gore i Japana potpisan je tek 2006. godine.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u veljači 2019.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Poraz Pompeja i kraj vrhovne vlasti Senata IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Tursko-kurdski sukobi IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Filipinski rat za neovisnost
 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.