ZANIMLJIVOSTI

Pet zanimljivosti o Drugome svjetskom ratu koje niste znali

CB
Foto: ww2db.com
1/5
08.06.2015.
u 05:24

Uvijek se govori kako je Njemačka tijekom Drugoga svjetskog rata dolazila do pobjede svojom visokotehnološkom i modernom mehaniziranom vojskom i zračnim snagama koje nisu imale konkurenciju u svibnju 1940. godine. Međutim, stvarnost je bila itekako drukčija

Koliko znate o Drugome svjetskom ratu? Portal Historyextra donosi zanimljive činjenice koje vjerojatno niste znali.

1. Francuska je imala više tenkova, topova i ljudi od Njemačke kobne 1940. godine

Uvijek se govori kako je Njemačka tijekom Drugoga svjetskog rata dolazila do pobjede svojom visokotehnološkom i modernom mehaniziranom vojskom i zračnim snagama koje nisu imale konkurenciju u svibnju 1940. godine. Međutim, stvarnost je bila itekako drukčija.

Dana 10. svibnja 1940. godine kada su Nijemci napali, samo je 16 od 135 divizija bilo mehanizirano - tj. divizije su imale mehanizirani transport. Ostatak se oslanjao na konje ili običan hod. Od saveznika je samo Francuska imala 117 divizija.

Foto: ww2db.com

Francuska je također imala i više topova; Njemačka je imala 7738 topova dok su Francuzi prešli broj od 10.000 komada. Ali to nije kraj; Nijemci su uspjeli proizvesti 2439 tenkova dok su Francuzi imali 3254. Većina francuskih tenkova bila je veća, jače borbene moći i boljeg oklopa od njemačkih "Panzera".

2. Kopnene snage nisu bile prioritet u Ujedinjenom Kraljevstvu

Britanija je odlučila prije početka rata da će glavne snage britanskog ratnog stroja biti zračne snage i mornarica. Tek nakon pada Francuske odlučeno je da bi i kopnena vojska trebala "rasti".

Foto: www.39-45war.com

Međutim, do proljeća 1944. godine, glavni prioritet britanskih oružanih snaga bilo je zrakoplovstvo. Britanija je sama u ratu izgradila 132.500 zrakoplova - zapanjujući uspjeh, ako se uzme u obzir da RAF u bitki za Britaniju nikada nije imao više od 750 lovaca.

3. Saveznički gubitci opskrbnih brodova iznosili su samo 1 posto

Saveznički gubici tijekom Drugoga svjetskog rata u Sjevernom Atlantiku, Arktiku i nacionalnim vodama iznosili su samo 1,48 posto. Sveukupno bilo je preko 323.090 individualnih putovanja od kojih se 4786 puta dogodio potop. Od tog broja, 2562 bile su britanske žrtve. Tijekom rata, svakog dana plovilo je oko 2000 brodova.

Foto: www.naval-history.net

4. Japanci su imali rakete-kamikaze

Nisu samo Nijemci slali zrakoplove na raketni pogon u zrak tijekom Drugoga svjetskog rata. Nakon početnih pobjeda, Japan nije mogao držati korak s tehnologijom SAD-a. Međutim, razvijena je "Okha", raketa kojom je upravljao čovjek te se koristila protiv savezničkih brodova. Poslije su kamikaze upravljale raketom.

Foto: airliners.net

Raketu je nosio veći avion do mete. Kada bi avion dosegnuo metu, ispustio bi raketu a ona bi lebdjela prema brodu dok je pilot ne bi "upalio" te se zaletio brzinom većom od 800 km/h. Piloti "Okhe" poznati su pod imenom "Jinrai Butai" (bogovi munje). Potopljeno je samo tri saveznička broda.

5. Izgubljeni lovac njemačkog zrakoplovstva

Dok je Messerschmitt razvijao "Bf-109", konkurentska tvrtka Heinkel razvijala je također novi zrakoplov - "He-112". Prvi prototipi bili su sličnih karakteristika. Messerschmittov "Me-109E" i Heinkelov "He-112E" letjeli su brzinom većom od 550 km/h. Heinkelov avion imao je odlične karakteristike te je imao nevjerojatan doseg do 1200 kilometara; puno bolje karakteristike čak i od Messerschmitta 110 koji je imao dva motora.

Foto: Wikimedia Commons

"He-112E" bi bio idealan "partner" avionu "Me-109", a njegov doseg bio je ključan, pogotovo u bitki za Britaniju. Međutim, Willy Messerschmitt bio je partijski čovjek, a Göring je obožavao avion "Me-110". Heinkel je imao i "malo" židovske krvi tako da je njegov projekt ubrzo odbačen.

>>12 zanimljivih činjenica o najjačoj vojsci na svijetu

>>Deset manje poznatih činjenica o Staljinu

Komentara 27

ST
strsljen2013
08:16 08.06.2015.

Francuska vojska. Što je to? Dobro je da niste spomenuli i tzv. francuski pokret otpora. Od Napoleona pa do danas Francuska je vojna nula i šlepa se na saveznike a jedino vojno što vrijedi je legija stranaca.

TI
Tihi..
08:37 08.06.2015.

Poštovani, zaista Vas smatram ozbiljnim časopisom ali nemojte povijest pretvarati u šund i žutilo. Ovaj članak je poput niste znali 5 razloga za debljanje ili sl. Što se tiče Francuske vojske i veličine to ništa ne znači iako su podacici točni, uostalom i '91. je JNA imala sve osim sposobnih oficira i taktičkih zamisli.

OP
openheimer2
09:24 08.06.2015.

nije istina da su francuzi ratovali iz rovova pa imali su vise aviona od njemaca samo zastarjele verzije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije