IZ NOVOG BROJA

Pogled u muzej

Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu
31.07.2024.
u 09:04

U muzeju se nalaze tisuće eksponata podijeljenih u zasebne zbirke kao što su Zbirka odora, Zbirka oružja, Zbirka zastava, Filatelistička zbirka, Zbirka karti, mapa i zemljovida..

Naša ovomjesečna tema inspirirana je telefonskim pozivom gospodina Mladena Majnarića iz Delnica, umirovljenog pripadnika Hrvatske vojske, zaljubljenika u vojnu i ratnu povijest, pa tako i u ovaj časopis.

Gospodin Mladen nam se javio s ponudom za donaciju raznih vrsta novina, časopisa, plakata i ostalih tiskovina tako da smo uz njegovu pomoć uspjeli iskompletirati sve brojeve „Hrvatskog vojnika“, a od novina „Velebit“ i časopisa „Obrana“ sada nam nedostaje samo po jedan broj. U razgovoru s gospodinom Mladenom shvatili smo da zapravo mnogo ljudi još uvijek nema cjelovitu sliku o našem muzeju i radu jer preko „Vojne povijesti“ i naših stranica predstavljamo samo pojedine dijelove velike slagalice koja se naziva Muzej vojne i ratne povijesti. Zato smo se odlučili da zajedno s vama prođemo kroz muzej i fotografiramo njegove dijelove, kako bi i vi, naši vjerni pratitelji dobili još bolji uvid u naš rad. Sortirajući fotografije koje ćemo objaviti na sljedećim stranicama, mnogo toga još nije prikazano, nismo uspjeli zaviriti u svaki kutak našeg muzeja, ali neka to bude razlog da nas posjetite i otkrijete i ostale „tajne koje skrivamo„. Muzej vojne i ratne povijesti iz Pakraca nastao je kao aktivnost Kluba ratničkih vještina koji je za potrebe svojih treninga počeo prikupljati građu vezano za sva razdoblja vojne povijesti. Ideja za osnivanje muzeja nastala je 2012. godine kad je klub zajedno s Muzejom grada Pakraca organizirao veliku izložbu pod nazivom „Ratnici„. Obnašajući tada funkciju gradonačelnika grada Pakraca, gosp. Davor Huška dolazi na ideju stvaranja jednog stalnog muzejskog postava vezano za Domovinski rat te udruzi ustupa jednu prostoriju u zgradi stare gradske vijećnice na korištenje.

Od početka i izložbenog postava, muzej se 2017. godine registrira u C registar pri Muzejskom dokumentacijskom centru i sve više širi svoje aktivnosti i sam postav.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. srpnja 2024.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije