Naslovnica

Portugalska osvajanja Indije i bitka kod Diua

Nade. Bitka kod Diua jedna je od najvažnijih svjetskih pomorskih bitaka jer označava početak europske prevlasti nad morima Azije koja će trajati sve do Drugog svjetskog rata.
04. veljače 2021. u 07:53 0 komentara 251 prikaza
Foto: www.livehistoryindia.com

Portugalsko kolonijalno carstvo je uz španjolsko najstarije kolonijalno carstvo u povijesti. Samo dvije godine nakon što je Vasco da Gama morskim putem stigao do Indije (1498.), Portugalci su shvatili da je, zbog protivljenja muslimanskih trgovačkih elita na zapadnoj obali Indije, perspektiva razvoja trgovine poput one koju su prakticirali u zapadnoj Africi postala nemoguća. U vrijeme dolaska Portugalaca u Indiju, narod Gujarata bavio se isključivo trgovinom u Indijskom oceanu i predstavljali su ključan posrednik u trgovini istoka i zapada. Portugalska prisutnost u Indiji značajno je ometala trgovinu muslimanskih i mletačkih trgovaca. Posebnu važnost imala je glavna luka Diu. Naime, u toj indijskoj regiji, trgovinu začinima kontrolirali su muslimanski trgovci koji su robu prevozili sa zapadne obale Indije do Crvenog mora, do Egipta gdje su Mlečani kupovali robu i prodavali po Sredozemlju. Portugalci su htjeli izgraditi novu trgovačku rutu preko Rta Dobre Nade i tako oduzeti muslimanskim i mletačkim trgovcima dobar dio dobiti prodajom začina.

Sukob između Portugala i koalicije Gujarata, Egipta, Osmanlija i Venecije izbio je 3. veljače 1509. u indijskoj luci Diu. U sukobu je velika koalicija snažno poražena nakon čega je Portugal nesmetano kontrolirao Indijski ocean i usmjeravao svoju trgovinu niz rta Dobre Nade. Bitka kod Diua jedna je od najvažnijih svjetskih pomorskih bitaka jer označava početak europske prevlasti nad morima Azije koja će trajati sve do Drugog svjetskog rata.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u veljači 2020.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Girolamo Savonarola i "lomače taštine" IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Pad Berlinskoga zida IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Drugi trijumvirat
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.