NA DANAŠNJI DAN

Potopljen ponos britanske mornarice - HMS Hood

WWII Today
24.05.2017.
u 13:26

Navedeni brodovi su se susreli u sjevernom Atlantskom oceanu, sjeveroistočno od Islanda gdje su ga nedugo prije detektirala dva britanska krstaša

Na današnji dan 1941. godine, najveći njemački bojni brod Bismarck potopio je ponos britanske flote - HMS Hood, piše History.

Bismarck je tada bio najmoderniji njemački bojni brod. Još kada je bio u nacrtima, Hitler ga je prikazao Staljinu tijekom njihovog ugovora o nenapadanju. HMS Hood, koji je porinut 1918. godine, bio je najveći britanski bojni krstaš od 41.200 tona, ali je mogao ploviti vrlo brzo, više od 30 čvorova. Navedeni brodovi su se susreli u sjevernom Atlantskom oceanu, sjeveroistočno od Islanda gdje su ga nedugo prije detektirala dva britanska krstaša i presrela njemački bojni bord Bismarck. Pod zapovjedništvom admirala Gunthera Lutjensa, Bismarck je potopio britanski Hood te je poginulo 1500 članova posade. Samo su tri Britanca preživjela.

Tijekom okršaja oštećeno je i Bismarckovo spremište goriva. Lutjens je pokušao dosegnuti francusku obalu ali je detektiran tri dana kasnije. Odmah je torpediran te mu je oštećeno kormilo i više nije mogao ploviti. Uskoro ga je potopilo nekoliko britanskih brodova. Unutar 2.300 žrtava bio je i admiral Lutjens. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije