AKTUALNO

Oklopna odijela američke vojske "Iron Man" korak bliže završetku!

SOFIC 2015
22.05.2017.
u 17:10

Odijelo TALOS omogućit će vojniku zaštitu od lakog naoružanja te novu, umjetnu snagu kao što je posjeduje i Tony Stark u filmovima Iron Man.

Američka vojska vjeruje da će do kraja godine imati spremna odijela "Iron Man", piše 9News.

Odijela su formalno poznata kraticom TALOS (Tactical Assault Light Operator Suit), a znanstvenici ih razvijaju proteklih godina te rješavaju tehničke probleme kako bi se konačno izgradio oklopni exoskeleton za vojnike.

Odijelo TALOS omogućit će vojniku zaštitu od lakog naoružanja te novu, umjetnu snagu kao što je posjeduje i Tony Stark u filmovima Iron Man.

Pentagon je prošlog tjedna na konferenciji SOFIC u Tampi u Floridi objavio kako će se razvoj intenzivirati tijekom sljedećih osamnaest mjeseci, napisao je Defense News.

"Odijelo postaje stvarnije svakoga dana", izjavio je pukovnik James Miller, šef JTF TALOS-a.

Dodao je kako tim od znanstvenika, radnika i akademika rade na softwareu kako bi se izgradio prototip krajem 2018. godine.

Ambiciozni projekt ruši sve granice unatoč kritičarima koji vjeruju kako bi ovaj projekt trebao biti ostavljen Hollywoodu i stripovima, a američki senator Tom Coburn na svom popisu od stotinu propalih programa vlade dodao je i projekt TALOS.

Međutim, američka vojska izjavila je kako je ovaj oklop potreban za elitne postrojbe kao što su Navy SEAL timovi i timovi vojnih specijalnih postrojbi.

Miller je izjavio kako će odijelo pratiti temperaturu unutrašnjosti tijela, temperaturu kože, razinu hidratacije te položaj tijela. Oklop će biti izgrađen od karbonskih vlakana, a sustav će pogoniti baterije koje će biti postavljene na leđima. Baterije neće pogoniti samo odijelo već i komunikacijske sustave u kacigi koja će imati jedinstveni zaslon.

26 dijelova oklopa će zaštititi prsa, leđa i glavu ali odijelo neće moći štititi vojnika od glave do pete jer bi tako bila narušena mobilnost.

Dodao je kako je TALOS još u stanju rađanja te se mora još puno stvari riješiti kako bi se izgradio prototip.

Razvojni tim i dalje odlučuje kako se oklop može postaviti, akomodirati različite tjelesne konstrukcije te kako vojnik može brzo izaći iz odijela ako se odijelo pokvari usred bitke.

 

Komentara 6

DU
Deleted user
04:07 23.05.2017.

I što će se dogoditi ako vojnik koji slučajem ne bude imao stalnu opskrbu baterijama? Game over, jer će morati izaći iz odjela i biti će potpuno nezaštićen, za razliku od jednostavnog balističkog oklopa kojem ne treba baterije ali vojnika zaštiti od metka. Ruska vojska ima bateriju koja može trajati šet dana pa pretpostavljam da i amer ima nešto slično. Plus kako su riješili periferni vid? Jer u ratu je dosta bitno da vidiš dali ti netko dolazi iz tog kuta. A po ovoj konfiguraciji se može vidjeti samo naprijed osim ako su to riješili ili će kao i obično tu masku dignuti gore.

HO
homofob
06:32 24.05.2017.

Glupost za malu djecu! Metak ga mozda nece ubiti radipenetriranja ali ce ga baremsrusiti i dobro izboksati.

DU
Deleted user
06:42 23.05.2017.

Ovi pate od holywoodizma... gledali previse filmova...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije