NA DANAŠNJI DAN

Utemeljene Sile Osovine

Wikimedia CC
22.05.2017.
u 16:25

U rujnu 1940. godine, Čelični pakt je postao Trojni savez jer se i daleki Japan pridružio.

Na današnji dan 1939. godine, Italija i Njemačka potvrdile su svoje vojno i političko savezništvo te su se tako i formalno utemeljile Sile Osovine kojima će se u konačnici pridružiti i Japan, piše History.

Mussolini je slikovito nazvao savezništvo "Čelični Pakt", (također je smislio i metaforu za vezu koja spaja Rim i Berlin).

Duče nije smatrao ovo savezništvo isključivo kao obrambeno nego kao i način potpore za njegove vojne kampanje na Balkanu. Kasnije se ispostavilo da niti jedna strana nije vjerovala drugoj te su samo sažeto dijelili svoje namjere i planove. Tako će Italija i Njemačka često reaktivno reagirati umjesto proaktivno, kao prava unija. U rujnu 1940. godine, Čelični pakt je postao Trojni savez jer se i daleki Japan pridružio.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije