Naslovnica

Povijesni film za današnje doba

Inovativnim scenarističkim pristupom i s temom ženskih prava koja su i danas aktualna, novi povijesni film Ridleya Scotta o dvoboju dvojice plemića daje dašak svježine prožvakanoj temi.
23. veljače 2022. u 08:22 0 komentara 407 prikaza
Foto: 20th Century Studios

Ako pitate stare velikane filmske industrije, sve više njih slaže se s tezom da se trenutno događa propast iskrenog intelektualnog filma. Prije nešto više od dvije godine, legendarni američki redatelj Martin Scorsese napisao je veliki osvrt u časopisu New Yorker u kojem je iznio svoje viđenje trenutnog stanja filmske industrije.

IZ NOVOG BROJA Predavanje koje smo predugo čekali

Po njemu današnji superherojski filmovi nisu umjetnička forma jer nemaju nešto novo ili nepredvidljivo i jer ne šire vidike publike prema toj vrsti umjetnosti. Nakon što je zadnji film Ridleya Scotta, „Posljednji dvoboj“, imao jako nisku gledanost u kinima, i taj se također legendarni američki gledatelj obrušio na publiku koja je po njemu navikla samo na jeftine spektakle, izjavivši: „Današnja publika je odrasla na mobitelima i ne mogu više pratiti nešto iskreno i povijesno“. „Posljednji dvoboj“ je možda dio publike odbio zbog svoje srednjovjekovne teme dvoboja između dva plemića, ali u film je fenomenalno utkan prikaz kompleksnog srednjovjekovnog odnosa prema vjerskoj moralnosti, seksualnoj etici te prema ženama općenito. Film je svakako omela činjenica da je izašao u 10. mjesecu prošle godine za vrijeme pandemije, ali je definitivno zaslužio veću pažnju zbog modernog i svježeg pristupa staroj temi.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. veljače 2022.

IZ NOVOG BROJA Propaganda za buđenje nacije IZ NOVOG BROJA U ratu nema pobjednika IZ NOVOG BROJA Ostavština rata u Afganistanu
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.