IZ NOVOG BROJA

Povijesni film za današnje doba

20th Century Studios
23.02.2022.
u 08:22

Inovativnim scenarističkim pristupom i s temom ženskih prava koja su i danas aktualna, novi povijesni film Ridleya Scotta o dvoboju dvojice plemića daje dašak svježine prožvakanoj temi.

Ako pitate stare velikane filmske industrije, sve više njih slaže se s tezom da se trenutno događa propast iskrenog intelektualnog filma. Prije nešto više od dvije godine, legendarni američki redatelj Martin Scorsese napisao je veliki osvrt u časopisu New Yorker u kojem je iznio svoje viđenje trenutnog stanja filmske industrije.

Po njemu današnji superherojski filmovi nisu umjetnička forma jer nemaju nešto novo ili nepredvidljivo i jer ne šire vidike publike prema toj vrsti umjetnosti. Nakon što je zadnji film Ridleya Scotta, „Posljednji dvoboj“, imao jako nisku gledanost u kinima, i taj se također legendarni američki gledatelj obrušio na publiku koja je po njemu navikla samo na jeftine spektakle, izjavivši: „Današnja publika je odrasla na mobitelima i ne mogu više pratiti nešto iskreno i povijesno“. „Posljednji dvoboj“ je možda dio publike odbio zbog svoje srednjovjekovne teme dvoboja između dva plemića, ali u film je fenomenalno utkan prikaz kompleksnog srednjovjekovnog odnosa prema vjerskoj moralnosti, seksualnoj etici te prema ženama općenito. Film je svakako omela činjenica da je izašao u 10. mjesecu prošle godine za vrijeme pandemije, ali je definitivno zaslužio veću pažnju zbog modernog i svježeg pristupa staroj temi.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. veljače 2022.


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije