Naslovnica

Propaganda za buđenje nacije

„Osam stotina“ ima odlično snimljene, visokobudžetne scene borbe, ali film je prepun očite i isforsirane propagande kineskih vlasti.
22. prosinca 2021. u 08:29 0 komentara 851 prikaza
Foto: Beijing Diqi Yinxiang Entertainment

Svi će se složiti da je 2020. bila posve čudna godina za filmove zbog odgođenih blockbustera i zatvorenih kina. Zato ne iznenađuje činjenica da u 2020. po prvi put u jako dugo vremena film s najviše zarade nije bio iz SAD-a nego a azijskog tržišta, tj. iz Kine.

IZ NOVOG BROJA U ratu nema pobjednika

Povučen s glavnog filmskog festivala pa naknadno cenzuriran od strane vlasti, film „Osam stotina“ (eng. The Eight Hundred, kin. Ba bai) dobar se dio godine i mogao gledati samo u kineskim kinima, a njegova kvaliteta nažalost nikako nije internacionalna. Film o herojskoj borbi kineskog bataljuna koji uporno odolijeva napadima Japanaca zanimljiv je kao ratni spektakl, ali velika mu je mana što je iskorišten za buđenje duha kineske nacije. Rezultat je izvještačena slika borbe prepuna patetike i propagande koja potpuno zasjenjuje inače dobre scene bitke. „Osam stotina“ ima vrlo zanimljivu pozadinu jer se temelji na istinitoj priči o obrani skladišta Sihang u Šangaju 1937. u Drugome kinesko-japanskom ratu, koji se smatra uvodom u Drugi svjetski rat (a neki ga smatraju i dijelom tog sukoba).

Japanci su na samom početku rata velikom brzinom napredovali zbog nadmoćnijeg naoružanja. U listopadu 1937. kineska vojska se povlači iz Šangaja i ostavlja jedan bataljun da brani Sihang skladište zbog njegovog strateškog položaja.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. prosinca 2021.

IZ NOVOG BROJA Ostavština rata u Afganistanu IZ NOVOG BROJA Propali pokušaj ponovnog kolonijalizma IZ NOVOG BROJA Borba do zadnjeg metka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.