Naslovnica

Prve američke postrojbe stižu u Francusku

Četiri mjeseca kasnije, 21. listopada, Amerikanci su ušli u prvu borbu blizu Lunevilla.
26. lipnja 2017. u 08:31 0 komentara 444 prikaza
Foto: Wikimedia CC

Tijekom Prvoga svjetskog rata, prvi dio od 14.000 američkih vojnika stigao je u Francusku u luku Saint Nazaire. Mjesto iskrcavanja bilo je čuvano u tajnosti zbog njemačkih podmornica ali prije nego što su vojnici došli, entuzijastična masa je već krenula prema luci da ih svečano dočeka, piše History.

Jedan od američkih generala John J. Pershing je odmah utemeljio logore za uvježbavanje vojnika te mreže za dostavu zaliha i komunikaciju. Četiri mjeseca kasnije, 21. listopada, Amerikanci su ušli u prvu borbu blizu Lunevilla. Američka je postrojba bila spojena s francuskom postrojbom. Dva dana kasnije, vojnik Robert Bralet 6. topničke divizije postao je prvi američki vojnik koji je zapucao u ratu ispalivši projektil iz francuskog topa kalibra 75 mm prema njemačkom rovu. Dana 2. studenoga vojnici James Gresham, Thomas Enright i Merle Hay postali su prvi američki vojnici koji su poginuli u Prvome svjetskom ratu.

Nakon četiri godine krvavih bitaka na Zapadnom bojištu, ulaskom američke vojske okrenut je tijek rata. Kada je rat konačno završio 11. studenoga 1918. godine, živote je izgubilo oko 50.000 američkih vojnika.

BERLIN - KONAČAN PAD Hitlera su na kraju rata branili pripadnici francuskog SS-a! DRUGI SVJETSKI RAT Danski SS u Hrvatskoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.