NA DANAŠNJI DAN

Prve američke postrojbe stižu u Francusku

Wikimedia CC
26.06.2017.
u 08:31

Četiri mjeseca kasnije, 21. listopada, Amerikanci su ušli u prvu borbu blizu Lunevilla.

Tijekom Prvoga svjetskog rata, prvi dio od 14.000 američkih vojnika stigao je u Francusku u luku Saint Nazaire. Mjesto iskrcavanja bilo je čuvano u tajnosti zbog njemačkih podmornica ali prije nego što su vojnici došli, entuzijastična masa je već krenula prema luci da ih svečano dočeka, piše History.

Jedan od američkih generala John J. Pershing je odmah utemeljio logore za uvježbavanje vojnika te mreže za dostavu zaliha i komunikaciju. Četiri mjeseca kasnije, 21. listopada, Amerikanci su ušli u prvu borbu blizu Lunevilla. Američka je postrojba bila spojena s francuskom postrojbom. Dva dana kasnije, vojnik Robert Bralet 6. topničke divizije postao je prvi američki vojnik koji je zapucao u ratu ispalivši projektil iz francuskog topa kalibra 75 mm prema njemačkom rovu. Dana 2. studenoga vojnici James Gresham, Thomas Enright i Merle Hay postali su prvi američki vojnici koji su poginuli u Prvome svjetskom ratu.

Nakon četiri godine krvavih bitaka na Zapadnom bojištu, ulaskom američke vojske okrenut je tijek rata. Kada je rat konačno završio 11. studenoga 1918. godine, živote je izgubilo oko 50.000 američkih vojnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije