NOVA KNJIGA

Prvi povijesni roman na hrvatskom o Američkom građanskom ratu

Despot Infinitus
17.04.2023.
u 16:09

Glavni junak je šef izmišljene južnjačke tajne službe, a njegov antagonist je njegov sjevernjački pandan, koji je povijesna ličnost.

Na hrvatskom jeziku nema ni jedne ozbiljne povijesne knjige o Američkom građanskom ratu. Zasad još nema. Nije bilo ni romana. Splitski autor Gvido Piasevoli upravo je objavio svoj prvijenac pod naslovom „Sretan Božić, Dixie“, povijesni roman s elementima ratnog i špijunskog te ljubavnom pričom, a podžanr je alternativna povijest.

Odvija se u ambijentu Američkoga građanskog rata, od 1861. do 1865. godine. Glavni junak je šef izmišljene južnjačke tajne službe, a njegov antagonist je njegov sjevernjački pandan, koji je povijesna ličnost. U romanu se spominje više povijesnih ličnosti, a neke od njih imaju i veću ulogu u radnji romana. Postoje također različite reference na Hrvatsku; neke očite, neke prikrivene, a neke i sasvim neobične. To je valjda utjecaj autorovog mladenačkog čitanja Karla Maya, čiji likovi, ako već nisu Indijanci, onda svakako moraju biti Nijemci. Samo se ipak nada da je u tome malo sofisticiraniji od svoga uzora.

Radnja romana velikim je dijelom zgusnuta u prosincu 1864., s kulminacijom u božićnoj noći, kada se događa dugo pripremani simultani udar na položaje i institucije Unije na različitim lokacijama, što donosi preokret u ratu. Jedan od elemenata preokreta je i prethodna pogibija predsjednika Unije Lincolna koja nije sasvim izmaštana, nego se temelji na stvarnom povijesnom događaju tijekom kojeg je Lincoln doista zamalo poginuo u jednoj bitci.

Foto: Despot Infinitus

https://despot-infinitus.com/proizvod/sretan-bozic-dixie/

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije