Naslovnica

Prvi put na hrvatskom o tragičnoj sudbini njemačke istočnoazijske eskadre

Autor je nastojao pronaći, a zatim uklopiti u tekst stare fotografije/razglednice ne samo brodova, nego i okoliša na prostranstvima Oceanije i Južne Amerike na putu eskadre von Speea od Tsingtaoa do Falklanda.
28. siječnja 2022. u 08:31 0 komentara 406 prikaza
Foto: Despot Infinitus

U mojim gimnazijskim danima Pomorska enciklopedija Leksikografskoga zavoda bila je jedini i nepresušni izvor o svim aspektima vezanima za more i pomorstvo.

NOVA KNJIGA O ratnom aerodromu na Visu 1944. - 1945. godine

U bezbrojnim prelistavanjima pozornost mi je posebno zaokupljala sudbina njemačke Istočnoazijske eskadre u Prvome svjetskom ratu. Homerske sudbine admirala von Speea i njegovih sinova, tragično nestalih u bitki kod Falklanda, a nadasve epopeja krstarice Emden tijekom krstaričkoga rata u Indijskome oceanu, budile su moju maštu svaki put kada sam čitao o tim događajima. Na svoje veliko zadovoljstvo, stare spoznaje proširio sam novima kada sam prije tridesetak godina kod bukinista na keju Soane u Lyonu pronašao svjedočanstva svjedoka bitaka kod Coronela, Falklanda, Penanga i Cocosa, da spomenem prije svega njemačke časnike Mückea, Hohenzollerna i Lauterbacha s Emdena te Pochhammera i Lietzmanna, rijetkih preživjelih na oklopnome krstašu Gneisenau. Sigurno je kako ova svjedočenja, kao što je često slučaj sa svim zapisima sličnoga karaktera, imaju glavni nedostatak što nisu uvijek objektivna, često su pretjerana, ali autor ih rado navodi zbog njihove autentičnosti.

O ovim događajima dosta je pisano ne samo u anglosaksonskim i njemačkim izdanjima, nego i na drugim jezicima. Većina povijesnih tekstova koje sam konzultirao o ovim događajima pisana je po ustaljenoj šabloni i zato sam u svome tekstu želio dodati nešto novo i neuobičajeno pa sam u strukturu rukopisa na prvome mjestu ubacio dijaloge na osnovi narativnih/pripovjedačkih dokumenata u ratnim memoarima već citiranih njemačkih pomorskih časnika, ali i najodgovornijih civilnih i vojnih ličnosti poput Churchilla, Fishera, Tirpitza, Wilhelma II. itd. Nastojao sam pronaći, a zatim uklopiti u tekst stare fotografije/razglednice ne samo brodova, nego i okoliša na prostranstvima Oceanije i Južne Amerike na putu eskadre von Speea od Tsingtaoa do Falklanda. U izboru zemljopisnih karata otoka i otočja dao sam prednost onim starima, što bližima vremenu njihova otkrića, s ciljem davanja jedne vizualne patine tekstu.

Kao i svake godine u istome razdoblju, početkom lipnja u luci Tsingtao (na kineskome Qingdao = zeleni cvijet) bila je velika gužva i galama nešto izraženija nego što je to uobičajeno. Glavni razlog bio je odlazak Istočnoazijske eskadre na tradicionalno ljetno krstarenje s obilaskom njemačkih kolonija u Oceaniji, a drugi razlog bila je zamjena za polovicu posade na brodovima eskadre. U rano jutro 9. lipnja 1914. počelo je iskrcavanje novopridošlih časnika i mornara s broda za transport postrojbi SS Patricia (12 500 BRT), a nakon toga ukrcavanje njihovih kolega koji su dvije godine proveli uživajući u čarima Dalekoga istoka. Točno u 11 sati sve je bilo okončano i 170 m dugi brod uz pomoć dvaju remorkera izlazi iz luke i upućuje se u Njemačku.

IZ NOVOG BROJA Ivan Čondić Kapetanović - priča iz Prvoga svjetskog rata

Dodatnu galamu toga dana u gradu pojačavali su i britanski mornari s oklopnoga krstaša HMS Minotaur, s kojim je u posjet doplovio britanski admiral Martyn Jerram, zapovjednik Istočne indijske i kineske postaje (East Indies and China Station). Na programu posjeta bila su između ostaloga i sportska natjecanja u raznim disciplinama. Najviše zanimanja privukla je nogometna utakmica njemačke i britanske ekipe koja je odigrana 14. lipnja na nogometnome igralištu velikoga sportskog kompleksa. Nijemci su pobijedili, što je predstavljalo veliko iznenađenje. Navečer je viceadmiral von Spee organizirao prijem u čast britanskoga admirala na zastavnome brodu Scharnhorst. S njemačke strane bili su između ostalih prisutni: kapetan bojnoga broda Fielitz, načelnik glavnoga stožera eskadre; kapetan bojnoga broda Felix Schultz, zapovjednik SMS Scharnhorsta; kapetan bojnoga broda Julius Maerker, novopostavljeni zapovjednik SMS Gneisenaua; i kapetan fregate Karl von Müller, zapovjednik krstarice SMS Emden.

Predstavnici s britanske strane bili su: admiral Jerram, kapetan bojnoga broda Kiddle; i nekoliko časnika s Minotaura. Jedna od tema razgovora bila je popodnevna nogometna utakmica. Ovo je autentična priča o tragičnoj sudbini njemačke istočnoazijske eskadre. Jer ubrzo počinje Prvi svjetski rat.

 | Autor : Despot Infinitus Foto: Despot Infinitus

Knjigu možete kupiti preko ovog linka: https://despot-infinitus.com/proizvod/njemacka-istocnoazijska-eskadra-u-prvome-svjetskom-ratu/
 

 

NOVA KNJIGA Razarači su smatrani nekom vrstom pomoćnih brodova NOVA KNJIGA Ivo Andrić kao jugoslavenski poslanik pri Trećemu Reichu IZ NOVOG BROJA Otrantska baraža - prikaz i ocjena učinkovitosti pomorske blokade Jadrana 1914.-1918.
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.