IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA"

Poraz Pompeja i kraj vrhovne vlasti Senata

Wikimedia Commons
06.06.2019.
u 12:00

Njegova diktatura označila je kraj vrhovne vladavine Senata u Rimu i početak Carstva.

Rječica Fiumicino, nekadašnji Rubikon na sjeveru, odvajala je Italiju od Cisalpinske Galije. Kako bi se zaštitio Rim, u prvome stoljeću prije Krista rijeku je bilo moguće prijeći samo uz dopuštenje Senata. Prekidom trijumviratskoga ugovora 53. godine pr. Kr., Gaj Julije Cezar oštro se sukobio sa Senatom i carem Pompejom, koji mu je posljedično zabranio produživanje funkcije konzula. No, unatoč zabrani, Cezar je 11. siječnja 49. godine pr. Kr. sa svojih 5000 vojnika i 300 konjanika prešao graničnu rijeku i uputio se prema Rimu, izgovorivši rečenicu „Kocka je bačena“, koja je s vremenom postala izreka. Prelaskom rijeke, Cezar je bio osuđen na smrt. Njegova diktatura označila je kraj vrhovne vladavine Senata u Rimu i početak Carstva. Ubijen je u atentatu.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u siječnju 2019.


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije