Naslovnica

Poraz Pompeja i kraj vrhovne vlasti Senata

Njegova diktatura označila je kraj vrhovne vladavine Senata u Rimu i početak Carstva.
06. lipnja 2019. u 12:00 0 komentara 439 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Rječica Fiumicino, nekadašnji Rubikon na sjeveru, odvajala je Italiju od Cisalpinske Galije. Kako bi se zaštitio Rim, u prvome stoljeću prije Krista rijeku je bilo moguće prijeći samo uz dopuštenje Senata. Prekidom trijumviratskoga ugovora 53. godine pr. Kr., Gaj Julije Cezar oštro se sukobio sa Senatom i carem Pompejom, koji mu je posljedično zabranio produživanje funkcije konzula. No, unatoč zabrani, Cezar je 11. siječnja 49. godine pr. Kr. sa svojih 5000 vojnika i 300 konjanika prešao graničnu rijeku i uputio se prema Rimu, izgovorivši rečenicu „Kocka je bačena“, koja je s vremenom postala izreka. Prelaskom rijeke, Cezar je bio osuđen na smrt. Njegova diktatura označila je kraj vrhovne vladavine Senata u Rimu i početak Carstva. Ubijen je u atentatu.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u siječnju 2019.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Tursko-kurdski sukobi IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Filipinski rat za neovisnost IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Prvi progoni kršćana
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.