IZ NOVOG BROJA

Ratni put 3. bojne 7. gardijske brigade iz Bjelovara

Slika ulje na platnu, autor Dubravko Flegar
Dubravko Flegar
13.04.2023.
u 09:36

Sedma gardijska brigada „Puma“ bila je ustrojena po sljedećim gradovima - 1. bojna Varaždin, 2. bojna Čakovec i 3. bojna Bjelovar

U Domovinskom ratu, 7. gardijska brigada „Puma“ bila je gardijska motorizirana brigada Hrvatske vojske koja je ustrojena 23. prosinca 1992. godine u vojarni “Ivan V. Drašković“ u Varaždinu.

Bila je gardijska brigada, pješačka postrojba tipa A. Tijekom rata imala je 91 poginulog i jednog nestalog pripadnika i oko pet stotina ranjenih, ozlijeđenih ili oboljelih. Jedan pripadnik i danas se vodi kao nestali. Tijekom rata 7. gardijska brigada sastavljena je bila uglavnom od stanovnika sjeverozapadne i središnje Hrvatske i etablirala se definitivno kao jedna od najuspješnijih postrojbi HV-a i donijela je prevagu u najznačajnijim bitkama u Domovinskom ratu. Brigada je nastala iz 5. bojne „Tigrova“ te je ujedno zapovjednik brigade postao dotadašnji zapovjednik 5. bojne Ivan Korade. Brigada je ustrojena po sljedećim gradovima - 1. bojna Varaždin, 2. bojna Čakovec i 3. bojna Bjelovar. Poslije akcije Maslenica, gdje je taktička grupa 7. gardijske brigade sudjelovala u selu Drače i gdje trpi ogromne gubitke, po povratku u matičnu bazu 20. veljače 1993. godine odlučeno je da se 3. bojna osnuje u Bjelovaru. Po dobivenoj zapovjedi Glavnog stožera i pukovnika Ivana Koradea pristupa se ustroju 3. bojne 7. gardijske brigade u vojarni Bilogora. Bjelovar nije slučajno odabran za ustroj bojne jer se znalo da su Bjelovarčani sa užom i širom okolicom odradili ogroman posao u početku velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku te su već tada imali postrojbe koje su sudjelovale u ratnim operacijama na cijelom prostoru i svim ratištima diljem Hrvatske. Treba spomenuti postrojbe koje su iznikle iz Bjelovara: A satnija ZNG-a Bjelovar, Jedinica za specijalne namjene MUP -a „Omege“, 105. brigada HV-a, 55. samostalni bataljun, Protudiverzantski vod čiji je nemali broj pripadnika pristupio 3. bojni 7. gardijske brigade gdje su donijeli ogromno ratno iskustvo što je jednostavno bilo predodređeno za uspjeh, što se kasnije i pokazalo točnim.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. travnja 2023.

Foto: Despot Infinitus

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije