IZ NOVOG BROJA

Ratni put 31. inženjerijske bojne HV-a u Domovinskom ratu

Tanja Gregurović, Zdravko Senčar
09.10.2023.
u 14:01

Ustrojena je zapovješću načelnika Glavnog stožera HV-a 1994. i popunjavala se vojnicima inženjerijske vojne specijalnosti s područja Krapinsko-zagorske županije

Zaborav je pojam koji jezikoslovci opisuju kao prestanak sjećanja na nekoga ili nešto. To je iščezavanje, nestajanje iz nečijeg sječanja. To je kao kad bi nekoga ili nešto ogrnuli tamnim pokrovom i prigušili tišinom.

Zaborav donosi sa sobom i nezainteresiranost, nestanak priča, pa onda i pojavnosti. No, imamo li priliku dignuti glavu, pogledati oko sebe i saslušati glasove oko nas, onda možemo otrgnuti zaboravu ljude i događaje. Može i pisanom riječi.

Branko Antolić, iz čijih se misli ne može otrgnuti sječanje na 31. inženjerijsku bojnu HV-a, rođen 1946. godine, zagorski muž u punom značenju riječi, domoljub. Na Hromcu je i rođen, pohađao je tu, pa i u Đurmancu, osnovnu školu, a onda Školu učenika u privredi, kako se zvala, u Krapini. Postaje izučeni automehaničar, zapošljava se u tadašnjem respektabilnom građevinskom poduzeću „Graditelj“ Krapina. Osim na radnom mjestu, pokazati će se kasnije, znanje i vještine koje je stekao obilato će dobro doći u obrani domovine.

Promjene koje su došle početkom devedesetih nisu mimoišle Branka Antolića. Odmah, već s početkom rata u bliskoj Sloveniji, Branko se javlja u namjenski ustrojeni Krizni stožer/Štab otpora tadašnje općine Krapina. S dušom i srcem domoljuba sudjeluje u njegovom radu cijelo vrijeme. Želja je njegova jednaka mnogim željama muževa zagorskog, hrvatskog, srca - obrana Lijepe naše. Zadaća ima puno a i njegovo poduzeće, Graditelj, aktivno se uključuje u aktivnosti Stožera izradom betonskih tetraedara, dok se u drugoj krapinskoj firmi, Jedinstvu, od željezničkih tračnica izrađuju ježevi i raspoređuju na taktički važne točke u cilju sprečavanja možebitnog prolaska snaga JNA iz Slovenije, preko Krapine, prema Zagrebu. Stožer, a Branko je tu aktivni član, izrazito uspješno obavlja sve postavljene zadaće. Sam Stožer, pod zapovjedništvom Franje Orehovca, za izrazito uspješno osmišljavanje, planiranje i provedbu svih aktivnosti dobija i pohvale tadašnjeg v.d. načelnika Stožera ZNG-a i vršitelja dužnosti zapovjednika ZNG-a, u to vrijeme pukovnika, Imre Agotića. Po raspuštanju Stožera Branko se vraća u svoje poduzeće i redovitim radnim zadaćama strojara na građevinskim strojevima. Ratne godine ispočetka prolaze nekako bez Branka.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2023.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije