AKTUALNO

Regionalni sigurnosni kompleks

Yemen
Wikimedia Commons
30.04.2015.
u 17:24

Jemenska je kriza još jedan dokaz koji potvrđuje uvide teorijske perspektive „kompleksne regionalne sigurnosti/regionalnog sigurnosnog kompleksa“

Proizvodnja kaosa i razaranje država na Bliskom istoku i dalje se nastavljaju. Novo eskalirano krizno žarište jest Jemen, druga najveća država Arapskoga poluotoka, ali i najsiromašnija arapska država. Aktualno jemensko stanje, prirodno stanje, „rat svih protiv sviju“, jest takvo da je teško razabrati tko je aktualna vlast ili koji je glavni grad države (Sanna ili Aden). Prema stručnim kriterijima Jemen je odavno fragilna država, no najnoviji događaji i „građanski“ rat uz sudioništvo vanjskih hegemona i sponzora, dovode u pitanje postojanje Jemena kao države, ali i prijete eskalaciji bliskoistočne krize i možebitno regionalnom oružanom sukobu.

Jemenska je kriza još jedan dokaz koji potvrđuje uvide teorijske perspektive „kompleksne regionalne sigurnosti/regionalnog sigurnosnog kompleksa“ („regional security complex“) koju su formulirali Barry Gordon Buzan i Ole Wæver („Regions and Powers: The Structure of International Security,“ 2003). Teorija je usmjerena na istraživanje sigurnosti u geografski zaokruženim regijama. Prema teoriji, sigurnost je u središtu strateških promišljanja svakog od regionalnih aktera pri čemu su to promišljanje i strateške akcije koje iz toga slijede, usmjereni na druge regionalne aktere, a ne aktere izvan regije. Među akterima (državama) postoji snažna sigurnosna međuovisnost te sigurnosna interakcija. To znači da i ugrožavanja sigurnosti pojedinog aktera dolaze od strane drugog regionalnog aktera.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije