RUSIJA ODGOVARA

Rusija će postaviti balističke rakete u srce Europe!

Iskander
Foto: Youtube Screenshot
1/3
23.06.2016.
u 17:47

Izvori iz moskovskog Kremlja izjavili su da će se "Iskander" rakete postaviti u rusku enklavu Kalinjingrad na Baltičkom moru.

Rusija planira postaviti u srce Europe napredne balističke rakete koje mogu "nositi" nuklearne bojeve glave – tako će veći dio Europe biti u dometu balističkih raketa, piše Express.

Izvori iz moskovskog Kremlja izjavili su da će se rakete "Iskander" postaviti u rusku enklavu Kalinjingrad na Baltičkom moru. Kalinjingrad se nalazi između Poljske i Litve.

Druga vojna baza u kojoj će se postaviti rakete "Iskander" navodno će biti na Krimu koji je Rusija pripojila 2014. godine. Rusija je gotovo svakoga tjedna optužena za agresivno ponašanje u istočnoj Europi i na Baltiku zbog vojnih vježbi te opasnih manevara vojnih mlažnjaka.

>>Poljska će graditi promatračnice na granici s ruskom enklavom Kalinjingrad

>>Kraj Bitke za Königsberg

Ovaj je potez vjerojatno odgovor na postavljanje raketnog štita protuzračne obrane u Rumunjskoj prošlog mjeseca, dok se drugi štit planira za izgradnju 2018. godine u Poljskoj.

S dometom većim od 300 kilometara, raketa "Iskander" može pogoditi istočnu Njemačku, baltičku regiju, Poljsku te dijelove Švedske. Međutim, stručnjaci upozoravaju da navedene mete Rusi mogu gađati i sa svojim balističkim raketama dugog dometa.

Odnos između Rusije i Zapada nikada nije bio lošiji te je na najnižim razinama još od hladnoga rata. Obje su strane pojačale te povećale svoje proračune za obranu, usavršavaju raketne programe te grade raketne štitove dok Europa, po svemu sudeći, ulazi u novi hladni rat.

Foto: Wikimedia Commons

Međutim, ruski stručnjaci te njihove kolege na Zapadu izjavljuju da je postavljanjem raketnog štita protuzračne obrane u Rumunjskoj, Putin dobio i politički razlog da postavi nuklearne bojeve glave u srednju Europu – nešto što se planira godinama. Steven Pifer, bivši američki veleposlanik u Ukrajini, izjavio je da već dugo vremena političke kulture u Moskvi tvrde da je ono što rade zapravo odgovor na ono što Zapad radi – iako je to sve planirano. Vjeruje se da će Moskva čekati dok se pokrene i drugi raketni štit protuzračne obrane u Poljskoj te će tada odgovor biti još snažniji.

Foto: Wikimedia Commons

Mikhail Barabanov, istraživač u Središtu za stratešku analizu i tehnike u Moskvi koji savjetuje rusko Ministarstvo obrane, izjavio je da više nema govora da će moskovski Kremlj trajno postaviti rakete "Iskander" u Kalinjingradu do 2019. godine.

"Iskander" je balistička raketa (NATO naziv: SS-26 Stone) koja je zamijenila sovjetsku "SCUD" raketu te može "nositi" nuklearne ili konvencionalne bojeve glave. Rakete Iskander su već dva puta su postavljene u Kalinjingrad i to za vrijeme vojnih vježbi – ali se vjeruje da su vraćene nazad u kontinentalni dio Rusije nakon završetka vježbi.

>>Može li Rusija neutralizirati američke raketne štitove u Europi?

Komentara 65

Avatar superhik74
superhik74
18:53 23.06.2016.

Ha, ha, ha....Rusi i porobljeni Europljani se ponovno pripremaju za klanje dok Ameri koji su sve zakuhali po treci put u zadnjih sto godina uzivaju misleci da ce ponovno biti postedjeni. Na njihovu veliku zalost mislim da cemo svi zajedno zavrsiti u obliku nuklearne prasine zajedno s ostatkom zemaljske kugle, ali tako nam i treba kada smo umislili da smo "inteligentna bica".

SX
sudbina x
18:46 23.06.2016.

Pa isti nam je urac di ih postave ako počnu rokat ionako nitko neće ostati...

NE
Neonacionalist
21:34 23.06.2016.

A nego gdje bi ih trebali postaviti, možda tamo negdje pokraj Urala pa bi to bilo na rubu Europe, uostalom za razliku od Amerikanaca oni će ga postaviti na svom teritoriju a ne tuđem .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije