VIJETNAMSKI RAT

Sjeverni Vijetnam napao američki razarač

AC
Foto: www.pauldavisoncrime.com
22.12.2014.
u 13:19

Johnson je zatražio pomoć Kongresa, koji je već sutradan jednoglasno izglasao rezoluciju o Tonkinškom incidentu. Njome je Johnson kao vrhovni zapovjednik dobio sve ovlasti da spriječi oružane napade

Početkom kolovoza 1964. američki predsjednik Lyndon Johnson dramatičnim riječima u televizijskom obraćanju naciji izvijestio je javnost o dva incidentu u Tonkinškom zaljevu u kojima su 2. i 4. kolovoza 1964. godine sjevernovijetnamski torpedni čamci napali američki razarač “Maddox” američke Sedme flote. Bio je to događaj koji je prije 50 godina uvukao Sjedinjene Američke Države u Vijetnamski rat. Još od 1954. Sjedinjene Države slale su vojne savjetnike i opremu Južnom Vijetnamu kako bi ga poduprle u ratu protiv ustanika i komunističkog Sjevernog Vijetnama.

Johnsonova je administracija promovirala teoriju “domina” prema kojoj bi se pad režima u Južnom Vijetnamu poput padajućih domina mogla proširiti i dovesti do pobjede komunizma u ostaloj Aziji. Uplitanje u slučaj Vijetnama dovelo je Johnsona uskoro do dileme – povući se ili napasti. Dvostruki incident u Tonkinškom zaljevu pokazao se kao naručen za napadačku opciju. Johnson je zatražio pomoć Kongresa, koji je već sutradan jednoglasno izglasao rezoluciju o Tonkinškom incidentu. Njome je Johnson kao vrhovni zapovjednik dobio sve ovlasti da spriječi oružane napade. Američki odgovor bio je brz pa su zrakoplovi s nosača u blizini vijetnamske obale odmah krenuli u napad. Dugo poslije kraja rata vijetnamski je general Giap potvrdio prvi napad, ali je zanijekao drugi. Bio razarač napadnut ili ne, Johnson je odlukom Kongresa dobio pravo da u Vijetnam pošalje ne samo ratno zrakoplovstvo nego i kopnene snage.

Tonkinška odluka dala je zeleno svjetlo za potpuni rat u Vijetnamu. U roku od samo godinu dana ondje je već bilo 150.000 američkih vojnika.

Komentara 8

Avatar ВеселинКубурићКанџија
ВеселинКубурићКанџија
14:27 22.12.2014.

Sam ministar McNamara je priznao da je incident u Tonkiskom zalivu bila false flag operacija. Revizija istorije kao u knjizi 1984. Orsona Velsa.

Avatar reference
reference
16:54 22.12.2014.

koje petparacko novinarstvo. koliko se ja razumijem ovo na slici nije razarac. zar niste mogli stavit sliku nekog drugog razaraca ako bas nije bilo onog koji je bio "napadnut"...zar je to toliki intelektualni napor za novinara vecernjeg..... http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/USS_Maddox_%28DD-622%29.jpg

TZ
tarantula-zg
13:31 22.12.2014.

i dalje se blamirate, brod na slici je nosac aviona, a ne razarac tko placa ove analfabete za piskaranje o necemu o cemu nemaju pojma, i svakodnevno se blamiraju...bas me zanima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije