Naslovnica

Bitka kod Rheinfeldena 3. ožujka 1638. i oružje nazvano po njoj

U bitci se na obje strane koristio mač novog dizajna i drukčije izrade, tzv. Rheinfelden.
05. ožujka 2021. u 12:55 0 komentara 330 prikaza
Foto: Laurus Leslaena

Početkom veljače 1638., na poticaj francuske vlade, protestantski zapovjednik Bernhard od Saxe Wimara napredovao je sa svojom vojsku do Rajne kako bi pronašao prijelaz. Došavši na važan prijelaz u gradu Rheinfelden, Bernhard se pripremio za opsadu grada s južne strane te je korišsteći trajekt u Beuggenu prebacio bsvoje postrojbe preko rijeke kako bi dovršio opsadne pripreme na sjevernoj strani. Napad na grad trebao je biti izveden 1. ožujka.

NOVA KNJIGA Pretisak kultne Praunspergerove knjige

Da bi to spriječili, carske snage su se, pod zapovjedništvom grofa Federicom Savellijem i Johanna von Werthom, kretali kroz Schwarzwald u pokušaju da napadnu Bernhardovu vojsku i spase grad. Međutim, vojvoda od Saxe-Weimara uspio se odvojiti i marširati niz rijeku, napadsti ineprijateljsku vojsku s leđa i natjerati ih u bijeg.

U bitci se na obje strane koristio mač novog dizajna i drukčije izrade, tzv. Rheinfelden. Budući da je rapir bio gotovo posve nepraktičan kao oružje na bojnom polju (iako o tome danas postoje različita mišljenja, budući da ni svi rapiri nisu bili istog dizajna), razvijena je varijanta poznata kao mač-rapir. S preferiranom metodom pariranja prema van (za razliku od onog unutra, gdje bi neuspjeh uspješnog pariranja gotovo uvijek imao po život opasne posljedice) dodani su mu štitnici koji pokrivaju ruku samo s te strane. To je također omogućilo da mač prianja bliže tijelu, olakšavajući nošenje i izvlačenje.

 | Autor : Laurus Leslaena Foto: Laurus Leslaena

 | Autor : Laurus Leslaena Foto: Laurus Leslaena

Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

IZ NOVOG BROJA Sablje časnika Austrougarske ratne mornarice DRUGI SVJETSKI RAT - Oružja Protuoklopne puške - Tajna borba tenka i protuoklopnog oružja DRUGI SVJETSKI RAT - Oružja Njemački vojnik - bacač plamena

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.