Naslovnica

Što biste vi učinili u koži nacista?

Prošavši donekle nezapaženo nakon premijere 2017. godine, „Satnik“ je u jednakoj mjeri povijesni film koliko i sociološka studija koja proučava najgore u ljudima.
28. svibnja 2020. u 09:59 1 komentara 1105 prikaza
Foto: Filmgalerie 451

Svi ponekad razmišljamo što bismo napravili da smo u „tuđoj koži“, da smo barem na jedan dan netko drugi. Zamišljajući primjerice da smo premijer države, sigurno su mnogi od nas imali razne ideje za spas svijeta iz krize ili rješenje za trenutnu situaciju s pandemijom. I svi ćemo se pohvaliti idejama za spas planeta ili države, ali koliko nas bi zapravo iskoristilo taj položaj da pomognemo sami sebi?

IZ NOVOG BROJA Premalo ismijavamo Hitlera

Ili svojoj obitelji, prijatelju ili čovjeku koji je donedavno bio u istoj situaciji kao i mi? A sada zamislite da dva tjedna prije kraja Drugoga svjetskog rata u Njemačkoj nađete časničku uniformu koja vam savršeno pristaje. Vi ste odjednom nacistički časnik, osoba koja ima autoritet i moć da zapovijeda i uvodi promjene. Na koji način biste promijenili situaciju oko sebe?

Njemački film „Satnik“ („Der Hauptmann“) krećeupravo od te pretpostavke kada dezerter njemačke vojske Willi Herold u posljednjim danima rata nađe uniformu nacističkoga časnika. Ohrabren autoritetom i sigurnošću koju mu ona pruža, po novome „satnik“ Herold potpuno se upušta u svoju novu ulogu te će se uskoro naći u prilici da odlučuje o sudbini stotine zatvorenika. Zbog frapantne činjenice da se film temelji na istinitoj priči, „Satnik“ je u jednakoj mjeri povijesni film koliko i sociološka studija koja proučava najgore u ljudima i tjera nas da razmišljamo o vlastitim postupcima.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. svibnja 2020. 

IZ NOVOG BROJA Konačno dobra serija o Domovinskome ratu IZ NOVOG BROJA Zapadno bojište u jednome dahu IZ NOVOG BROJA Ratni spektakl bez emocija i truda
 
  • liyiraa:

    Najbolji honorarni rad od kuće kod kuće. U posljednjem mjesecu sam primio plaću od 27583 dolara laganim radom na mrEži od kuće. Ja sam student i radim honorarno posao od kuće i ostvarujem više prihoda. Lako radim svakodnevno 2 do ... prikaži još! 3 sata dnevno u slobodno vrijeme. ako i vi želite zaraditi ovaj ogromni novac onda dođite i budite dio nas. Više pogledajte ovdje ... .......................➤➤➤➤➤➤➤ cutt.ly/NyvKMnJ