Naslovnica

Sve što je Mirko Bilandžić dosad u VP-u napisao o Ukrajini pokazalo se točno

Kako u ovome broju piše naš komentator prof. dr. sc. Mirko Bilandžić, „tog je dana započela protupravna, neopravdana i nepravedna ruska agresija na neovisnu Ukrajinu, agresija koja je skršila sve standarde, vrijednosti, načela i pravila međunarodne sigurnosti“
05. travnja 2022. u 08:45 0 komentara 1325 prikaza
Foto: VP

Fokus cijelog svijeta tjednima je već u Ukrajini nakon brutalnog upada ruskih snaga u tu zemlju, i na ratu koji ne prestaje. Kako u ovome broju piše naš komentator prof. dr. sc. Mirko Bilandžić, „tog je dana započela protupravna, neopravdana i nepravedna ruska agresija na neovisnu Ukrajinu, agresija koja je skršila sve standarde, vrijednosti, načela i pravila međunarodne sigurnosti“.

UVODNIK NOVOGA BROJA Srpska vojska Krajine kao i njena "država" bile su jedva nešto više od hajdučkog kola u gori

No Bilandžić nas u novom komentaru podsjeća i na ono što smo dosad objavili na ovu temu u njegovim prijašnjim kolumnama u VP-u. Naime, dosad su u magazinu objavljene tri Bilandžićeve analize o ukrajinskoj krizi. Prva je izašla u ožujku 2014. godine, pod naslovom „Poučci ukrajinske krize: Ukrajina kao žrtva „Velike igre“ ili definitivni početak kraja unipolarnosti“, netom nakon što je kriza započela. Druga kolumna izašla je na prvu obljetnicu krize u ožujku 2015. pod naslovom „Ukrajina između Zapada i Istoka: ili između rata i mira“. I treća je objavljena u veljači ove godine pod naslovom „Ukrajina: između Zapada i međunarodnog oružanog sukoba?“.

I sve što je Bilandžić u njima napisao pokazalo se točno. Nažalost! A onda se na njegov komentar izvrsno nadovezala glavna tema ovog broja – rat Rusije i Ukrajine za Krim 2014. godine, nakon upada ruskih snaga na taj ukrajinski strateško važan poluotok u ožujku 2014., kojega je Rusija zatim pripojila. Zapravo, riječ je o tekstu koji je izvadak iz upravo izašle knjige „Suvremeno ratovanje. Asimetrični i hibridni rat u teoriji i praksi“, autora dr. sc. Nikole Brzice, u nakladi Despot infinitusa. Brzica se, naime, u spomenutoj knjizi bavi asimetričnim i hibridnim ratovima, a uz teoretsku raščlambu, u knjizi iznosi i nekoliko konkretnih primjera suvremenog ratovanja: asimetrični sukob u Sjevernoj Irskoj, asimetrični rat u Afganistanu, nastojanje vodstva Republike Srbije da ostvari „Veliku Srbiju“ na teritoriju Republike Hrvatske od 1990. do 1992. godine, Izraelsko-libanonski rat 2006. godine te rat Rusije i Ukrajine, prvenstveno na primjeru Krima 2014. godine. Hvala dr. Brzici što je dopustio objavljivanje ovog dijela iz svoje knjige u VP-u.

 | Autor : VP Foto: VP

UVODNIK NOVOGA BROJA Ovaj je broj sav u znaku Francuza - Slivarić, dalmatinska sablja, mušketiri UVODNIK NOVOGA BROJA Desetljećima se gotovo prešućivala važna povijest ratnog aerodroma na Visu UVODNIK NOVOGA BROJA Opširno o Viškoj bitki, ali ne o onoj poznatoj iz 1866. godine, već o manje poznatoj iz 1811.
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.