AKTUALNO

Švicarska rastavlja obrambene linije postavljene za vrijeme hladnog rata

Švicarska
Foto: WHO
29.12.2014.
u 15:25

Švicarska je počela postavljati eksplozivne naprave na ključnim lokacijama niz svoju granicu i na opskrbnim putovima još početkom 19. stoljeća, a najviše ih je postavljeno tijekom Drugoga svjetskog rata

Sa svojim kamenim ulicama i okićenim kućama, Bad Säckingen nikako ne izgleda kao grad izgrađen na prvoj crti “moguće” bojišnice. Ali baš tako su švicarski vojni dužnosnici zamislili taj slikoviti gradić na obali Rajne, prenosi FT.com

Kao i na brojnim drugim prijelazima između Švicarske i Njemačke, most koji povezuje Bad Säckingen i Stein u Švicarskoj opremljen je eksplozivom koji bi bio detoniran u slučaju napada.

Eksplozivne naprave postavljene su prilikom gradnje zadnjeg obrambenog sustava koji bi branio Švicarsku u slučaju Hladnoga rata. Tek danas, 25 godina poslije, nakon sloma komunizma, rastavljaju se posljednji tragovi tog obrambenog sustava. Proces je trebao biti završen do kraja godine, baš u trenutku kada su odnosi između istoka i zapada na najnižim razinama još od pada Berlinskog zida.

Švicarska je počela postavljati eksplozivne naprave na ključnim lokacijama niz svoju granicu i na opskrbnim putevima još početkom 19. stoljeća, a najviše ih je postavljeno tijekom Drugoga svjetskog rata. Tek je 1975. godine uveden sustavni pristup postavljanja eksploziva tijekom programa “Trajnog postavljanja eksploziva 75”.

Na “vrhuncu svoje moći”, švicarska obrambena mreža sadržavala je više od 2 000 različitih građevina koje su bile krcate eksplozivom – od mostova do tunela; kao što je Gotthardov tunel kroz Alpe; do cesta i zračnih pista.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije