IZ NOVOG BROJA

Tajna rivanjskoga motora

Jurica Vučetić VP
19.11.2020.
u 11:21

Prvu informaciju da je riječ o motoru marke Rolls Royce Merlin autoru ovoga teksta prenio je neumorni istraživač i zrakoplovni stručnjak Šime Lisica iz Petrčana.

Otok Rivanj jedan je od stotinjak otoka i otočića zadarskoga otočja na kojemu je vrijeme odavno stalo, a upravo je tu romantičnu usporenost i jednostavnost življenja krajem listopada ove godine prekinula neobična akcija vađenja zrakoplovnoga motora.

Spoznaja da se u uvali Dubrinka na sjevernoj strani otoka nalazi nekakav motor nije bila nikakva novost jer su to više od 40 godina znali svi stanovnici otoka kao i kupači koji su ljeti posjećivali plažu u uvali. Kako se motor nalazio na svega tri metra dubine, bio je dostupan za razgledavanje. Međutim, nitko nije znao kako se motor tu stvorio i čiji je. Lokalno stanovništvo bilo je uvjereno kako je riječ o nekakvome brodskom motoru koji su tu donijeli brodovi koji su kopali pijesak. Međutim, prije nekoliko godina klupko se počelo odmotavati, a nekoliko strastvenih istraživača amatera odvojeno je kopalo po stotinama stranica ratnih dnevnika te, uspoređujući fotografije zrakoplovnih motora, pokušavalo odgonetnuti o kojemu je motoru riječ. Prvu informaciju da je riječ o motoru marke Rolls Royce Merlin autoru ovoga teksta prenio je neumorni istraživač i zrakoplovni stručnjak Šime Lisica iz Petrčana.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenoga 2020. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije