Naslovnica

Tajna rivanjskoga motora

Prvu informaciju da je riječ o motoru marke Rolls Royce Merlin autoru ovoga teksta prenio je neumorni istraživač i zrakoplovni stručnjak Šime Lisica iz Petrčana.
19. studenoga 2020. u 11:21 0 komentara 661 prikaza
Foto: Jurica Vučetić VP

Otok Rivanj jedan je od stotinjak otoka i otočića zadarskoga otočja na kojemu je vrijeme odavno stalo, a upravo je tu romantičnu usporenost i jednostavnost življenja krajem listopada ove godine prekinula neobična akcija vađenja zrakoplovnoga motora.

IZ NOVOG BROJA "Marineartillerideichter" - MAL 6

Spoznaja da se u uvali Dubrinka na sjevernoj strani otoka nalazi nekakav motor nije bila nikakva novost jer su to više od 40 godina znali svi stanovnici otoka kao i kupači koji su ljeti posjećivali plažu u uvali. Kako se motor nalazio na svega tri metra dubine, bio je dostupan za razgledavanje. Međutim, nitko nije znao kako se motor tu stvorio i čiji je. Lokalno stanovništvo bilo je uvjereno kako je riječ o nekakvome brodskom motoru koji su tu donijeli brodovi koji su kopali pijesak. Međutim, prije nekoliko godina klupko se počelo odmotavati, a nekoliko strastvenih istraživača amatera odvojeno je kopalo po stotinama stranica ratnih dnevnika te, uspoređujući fotografije zrakoplovnih motora, pokušavalo odgonetnuti o kojemu je motoru riječ. Prvu informaciju da je riječ o motoru marke Rolls Royce Merlin autoru ovoga teksta prenio je neumorni istraživač i zrakoplovni stručnjak Šime Lisica iz Petrčana.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenoga 2020. 

UVODNIK NOVOGA BROJA Škot Martin: "Vukovar je hrvatski Alamo 20. stoljeća" IZ NOVOG BROJA Zakašnjela pravda IZ NOVOG BROJA Plakatne oznake u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.