Naslovnica

Plakatne oznake u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac

Zbog stalno rastuće potražnje za oznakama, pogotovo „ratnima“, sve se češće može pronaći i puno replika, novo tiskanih „starih“ oznaka.
27. listopada 2020. u 07:54 1 komentara 228 prikaza
Foto: Mario Tušek

U ovome broju Vojne povijesti odlučili smo vam prikazati neke od platnenih oznaka koje se nalaze kod nas u muzeju. U početku smo vam u istome članku željeli prikazati i metalne oznake, no na kraju smo taj dio ipak ostavili kao najavu za sljedeći broj.

IZ NOVOG BROJA Letci, proglasi, plakati u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac

Većina oznaka koje muzej posjeduje su pokloni, a rijetke su one koje su kupljene, i to isključivo ako se nalaze na odori. Zasad se u našoj zbirci može pogledati oko 300 različitih oznaka, što za ovaj dio kolekcionarstva i nije baš velik broj. Razlog je vrlo jednostavan. Sakupljanje vojnih oznaka danas je postalo najšire područje kolekcionarstva militarija.

Kroz svoj rad upoznali smo puno kolekcionara koji sakupljaju vojne i policijske oznake, i to ne samo hrvatskih postrojbi, nego i stranih vojski, policija i drugih sličnih službi. Nažalost, zbog te stalno rastuće potražnje za oznakama, pogotovo ratnima, sve se češće u kolekcionarskim krugovima može pronaći i puno replika, novo tiskanih starih oznaka.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2020. 

IZ NOVOG BROJA Odlikovanja i plakete u Muzeju ratne i vojne povijesti u Pakracu IZ NOVOG BROJA Vojna glazba u Muzeju vojne i ratne povijesti u Pakracu IZ NOVOG BROJA Časopisi, bilteni i novine u Domovinskome ratu