AKTUALNO

Tajvan tražio od Googlea da zamagli sliku kineskog otoka u Južnokineskome moru

Rat
Wikimedia CC
22.09.2016.
u 17:07

Napetosti su i dalje na vrlo visokim razinama zbog teritorijalnih sporova, a najviše zbog strateško važnih otočja Spratlys.

Ministarstvo obrane Tajvana zatražilo je od Googlea da zamagli slike novog umjetnog otoka kojeg je Kina izgradila u proteklih nekoliko godina, piše Spacedaily.

Napetosti su i dalje na vrlo visokim razinama zbog teritorijalnih sporova, a najviše zbog strateški važnih otočja Spratly. Tajvan ima nadležnost nad otočjem Taiping koje je najveće u arhipelagu Spratlys. Satelitske snimke Google-a pokazuju novoizgrađeni otok namijenjen za vojne upotrebe. U međuvremenu je Tajvan postavio novi svjetionik na solarni pogon, proširenu zračnu pistu te pristanište za brodove kako bi se ojačale obrambene mogućnosti na Taipingu. Ministarstvo obrane izjavilo je da su u procesu kontaktiranja Google-a kako bi se zamaglila slika kineskog umjetnog otoka. "To su povjerljive informacije", izjavio je glasnogovornik Chen Chung-Chi odgovarajući na pitanje o tajvanskom upitu za satelitske fotografije.

Kina je označila svoj državni teritorij koristeći karte iz 1940. godine koje se kose s tajvanskim tvrdnjama. Dvije su se navedene strane sukobile 1949. godine nakon građanskog rata na kopnu, ali Peking i dalje vidi Tajvan kao dio svog teritorija.

>>Japansko ministarstvo obrane traži rekordnih 5 bilijuna jena za proračun 2017. godine

>>Japan napao Mandžuriju 1931.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar think pink
think pink
11:12 26.09.2016.

pa ne utvrđuje google vlasništvo nad teritorijem - on samo objavljuje fotke zemljine površine. ako je otok tamo - zašto ne bi bio i na fotkama???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije