Naslovnica

Urbano preživljavanje

Ratni triler „‘71“, u kojemu mladi britanski vojnik mora preživjeti noć na ulicama Belfasta, gorki je podsjetnik na krvavi sjevernoirski sukob.
02. rujna 2019. u 07:38 0 komentara 831 prikaza
Foto: Film 4

U post-Brexit Velikoj Britaniji u posljednje vrijeme sve više se govori o povratku tzv. tvrde granice s Republikom Irskom. Kako će granica između Republike Irske i Sjeverne Irske sada postati vanjska granica Europske Unije, mnogi strahuju od posljedica koje bi to moglo imati za mirovni sporazum kojim je završilo razdoblje krvavih sukoba u Sjevernoj Irskoj.

IZ NOVOG BROJA Ludilo u džungli

Povratkom kontrolnih točaka i vojske na granicu, sjevernoirski sukob ponovno bi mogao eskalirati, a to znači povratak prosvjeda, međusobnih sukoba, okršaja s vojskom i policijom, i u krajnjem slučaju povratak autobombi. Kako je izgledao Belfast, glavni grad Sjeverne Irske, u razdoblju najvećih sukoba možemo vidjeti u izvrsnome ratnom trileru Yanna Demangea „‘71“. Smješten u godinu iz naslova, film prati mladoga britanskog vojnika Garyja Hooka (odlično ga glumi Jack O’Connell) koji se odvoji od svoje postrojbe za vrijeme nemira na ulicama Belfasta. Ostavljen sam u gradu u kojemu ga svi žele ubiti, on mora raspoznati tko mu uistinu može pomoći kako bi se ponovno sastao sa svojom postrojbom. Iako više triler nego ratna drama, „‘71“ jako dobro balansira pozadinskom političkom situacijom kako bi stvorio cijeli niz intrigantnih likova na koje utječe neizbježan sjevernoirski sukob.

Hook nije tipični britanski vojnik koji jedva čeka razbiti glavu nekomu Ircu kako bi sačuvao suverenitet svoga otoka. Vrlo brzo saznajemo da je on bez roditelja i jedina mu je preostala obitelj puno mlađi brat, tako da bi se moglo zaključiti da je pristupio vojsci iz nekoga osjećaja reda, zajedništva i sigurnosti. To sve pada u vodu za Hooka kada njegovu postrojbu pošalju kao ispomoć za izvođenje racije u Belfastu.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 3. kolovoza 2019.            

IZ NOVOG BROJA Vizualno lijepa posveta preminulom reporteru IZ NOVOG BROJA Veličanstveni portret monstruma IZ NOVOG BROJA Očuvanje sjećanja
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.