IZ NOVOG BROJA

Urbano preživljavanje

Film 4
02.09.2019.
u 07:38

Ratni triler „‘71“, u kojemu mladi britanski vojnik mora preživjeti noć na ulicama Belfasta, gorki je podsjetnik na krvavi sjevernoirski sukob.

U post-Brexit Velikoj Britaniji u posljednje vrijeme sve više se govori o povratku tzv. tvrde granice s Republikom Irskom. Kako će granica između Republike Irske i Sjeverne Irske sada postati vanjska granica Europske Unije, mnogi strahuju od posljedica koje bi to moglo imati za mirovni sporazum kojim je završilo razdoblje krvavih sukoba u Sjevernoj Irskoj.

Povratkom kontrolnih točaka i vojske na granicu, sjevernoirski sukob ponovno bi mogao eskalirati, a to znači povratak prosvjeda, međusobnih sukoba, okršaja s vojskom i policijom, i u krajnjem slučaju povratak autobombi. Kako je izgledao Belfast, glavni grad Sjeverne Irske, u razdoblju najvećih sukoba možemo vidjeti u izvrsnome ratnom trileru Yanna Demangea „‘71“. Smješten u godinu iz naslova, film prati mladoga britanskog vojnika Garyja Hooka (odlično ga glumi Jack O’Connell) koji se odvoji od svoje postrojbe za vrijeme nemira na ulicama Belfasta. Ostavljen sam u gradu u kojemu ga svi žele ubiti, on mora raspoznati tko mu uistinu može pomoći kako bi se ponovno sastao sa svojom postrojbom. Iako više triler nego ratna drama, „‘71“ jako dobro balansira pozadinskom političkom situacijom kako bi stvorio cijeli niz intrigantnih likova na koje utječe neizbježan sjevernoirski sukob.

Hook nije tipični britanski vojnik koji jedva čeka razbiti glavu nekomu Ircu kako bi sačuvao suverenitet svoga otoka. Vrlo brzo saznajemo da je on bez roditelja i jedina mu je preostala obitelj puno mlađi brat, tako da bi se moglo zaključiti da je pristupio vojsci iz nekoga osjećaja reda, zajedništva i sigurnosti. To sve pada u vodu za Hooka kada njegovu postrojbu pošalju kao ispomoć za izvođenje racije u Belfastu.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 3. kolovoza 2019.            


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije