Naslovnica

Ludilo u džungli

Maestralno producirana ratna drama iz davne 1957., „Most na rijeci Kwai“ zadržava fokus na britanskom i japanskom pukovniku koje gradnja burmanske željeznice tjera na prkos i okrutnost u neizdržljivim uvjetima.
30. srpnja 2019. u 09:44 1 komentara 893 prikaza
Foto: Horizon Pictures

Ludilo! ... Ludilo!” su riječi kojima završava britanska ratna drama “Most na rijeci Kwai” i pomalo previše ekspresivno nam nudi ludilo kao poantu filma. Ali kako drugačije opisati postupke glavnih aktera: britanskog pukovnika koji želi izgraditi savršeni most za neprijatelja, japanskog zapovjednika kampa koji se mora osloniti na neprijatelja kako bi izgradio most, te u konačnici ratnog zarobljenika koji se protiv svoje volje vraća u taj pakao kako bi srušio taj isti most?

IZ NOVOG BROJA Vizualno lijepa posveta preminulom reporteru

“Most na rijeci Kwai”, snimljen davne 1957. sa za to vrijeme vrlo izdašnom produkcijom, jedan je od rijetkih filmova takve vrste u kojima je vrlo malo akcije i sa fokusom na vrlo specifičnim i ludim individuama koje je rat u potpunost promijenio ili dopustio da njihova ludost dođe do izražaja. Ovaj dobitnik 7 Oskara je bio veliki hit po izlasku, te uz „Lawrencea od Arabije“ i „Doktora Živaga“ spada među najbolja ostvarenja britanskog velikana Davida Leana.

Gradnja mosta preko rijeke Kwai sudbonosna je za tri glavna lika: pukovnika Nicholsona, zapovjednika zarobljeničkog kampa Saitoa i bojnika Shearsa. Nicholson (glumi ga uvijek genijalno karizmatični Alec Guinness) stiže u japanski zarobljenički kamp u Šri Lanki sa svojom satnijom od još stotinjak britanskih zarobljenika.

Kampom upravlja okrutni i oštri Saito (Sessue Hayakawa) koji sprovodi brutalnu radnu etiku za sve zarobljenike. U kampu je već jako dugo zarobljen bojnik Shears (William Holden), koji poznaje napamet sve procedure kampa i može predvidjeti Saitove poteze. Odmah po dolasku novih zarobljenika postaje jasno da je sukob Nicholsona i Saita neizbježan. Saito ima naređenje da izgradi željeznički most preko rijeke Kwai za prugu koja bi spajala Rangoon i Bangkok i ima vrlo kratak rok i limitirani broj zarobljenika za taj zadatak.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. srpnja 2019.          

IZ NOVOG BROJA Veličanstveni portret monstruma IZ NOVOG BROJA Očuvanje sjećanja IZ NOVOG BROJA Rat je droga
 
  • Vidoviti_Vidoje:

    Stoji u članku... "Nicholson (glumi ga uvijek genijalno karizmatični Alec Guinness) stiže u japanski zarobljenički kamp u Šri Lanki" ...Šri Lanka?! Nisam neki vrli geograf, ali ipak... nema Šri Lanka veze sa radnjom filma, radnja filma se odvija u Burmi, ... prikaži još!, odnosno Mianmaru, po novom! Hmm, valjalo bi proveriti neke banalne činjenice bar, prije objave članka, jel' tak gospon Brzić :)