Naslovnica

Toma Erdödy i Ali-beg

Do okršaja je došlo u blizini današnjega Ivanić-Grada te je, unatoč malobrojnoj vojci, Erdödy odnio pobjedu.
17. prosinca 2020. u 08:48 0 komentara 554 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Godine 1586., na dan Sv. Nikole, hrvatski vojnici ostvarili su pobjedu nad Turcima koja je snažno podignula optimizam u hrvatskim krajevima. Bilo je to doba kada su turske navale najjače pritiskale Hrvatsku. Središnja Hrvatska bila je izravno izložena turskomu pustošenju, pljački naselja te odvođenju lokalnoga stanovništva u roblje. Turski vojskovođa Ali-beg dan ranije provalio je prema Vrbovcu i vodio sile od oko 3000 pješaka i 500 konjanika. Putem su spaljivali kuće i odvodili zarobljene muškarce i žene. Uskoro je vijest stigla do Tome Erdödija, koji je nedugo zatim skupio vojsku i krenuo presresti Osmanlije. Do okršaja je došlo u blizini današnjega Ivanić-Grada te je, unatoč malobrojnoj vojci, Erdödy odnio pobjedu. U toj je bitki ubijen Ali-beg. Toma je bio pripadnik slavne kuće Erdödy, koja je od svih plemićkih obitelji dala najviše banova u hrvatskoj povijesti nakon srednjega vijeka. Imao je ogromne posjede u Hrvatskoj. Umro je u siječnju 1624. godine u Krapini.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u prosincu 2019.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Pogubljenje Mata Hari IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Bitka kod Lepanta IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Bitka kod Arsufa
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.