Naslovnica

Tragična sudbina Antonína Galářa u Prvom svjetskom ratu

Znalo se da je stradao negdje na Istočnom frontu, ali kako, kada i gdje, odnosno mjesto sahrane. Koga je i zašto interesirala njegova sudbina?
21. listopada 2022. u 08:19 0 komentara 285 prikaza
Foto: Milivoj Turk

Trebalo je punih stotinu godina da se riješi enigma pogibije odnosno stradanja Antonína Galářa, austrougarskog vojnika u Prvom svjetskom ratu. Znalo se da je stradao negdje na Istočnom frontu, ali kako, kada i gdje, odnosno mjesto sahrane bile su sve dosad nepoznanice.

IZ NOVOG BROJA Netočno je tvrditi da smo naziv Veliki rat preuzeli iz anglosaksonskog govornog područja

Koga je i zašto interesirala njegova sudbina? Kroz puno desetljeća povremeno se u mojoj obitelji spominjao Antonín, koji je nestao negdje davno na ratištu, jer više od toga se nije znalo. Antonín Galář bio je moj djed, majčin otac, i iz emotivnih razloga zainteresirao sam se istražiti njegov kratak život, a posebno onaj dio poslije mobilizacije. Trebalo je početi od datuma i mjesta njegova rođenja, pa sagledati sve okolnosti do prerane smrti. Antonín je rođen 17. siječnja 1880. godine u mjestu Veseli nad Moravou č.p. 36 u Češkoj, a to je pokrajina Moravska, preciznije Južna Moravska, koja se naziva još Moravska Slovačka ili Slovacko, od oca Jozefa Galářa i majke Barbore Galářove r. Hradilová. Ovi podaci vidljivi su iz prikazanog rodnog lista dobivenog preko češkog konzulata u Zagrebu. Oko 1900. godine Antonín se s roditeljima i bratom Jakobom doselio u mjesto Brežani, župa Miholec, sada općina Sveti Petar Orehovec kod Križevaca.

Tu je već ranije bilo doseljeno nekoliko obitelji iz Moravske, a doseljenici su za domaće stanovnike bili ''Pemci''. Pod imenom Anton Galaž 1908. godine oženio je Mariju (Maricu) Sodić, poslije godinu dana (1909.) rodila im se kći Anastazija, a nakon nje sinovi Josip (1910.) i Slavko (1914.). Na početku rata mobiliziran je u austrougarsku vojsku i otišao na bojište, ostavivši kod kuće ženu i troje malodobne djece. S ratišta se nije vratio, a nije poznato kakvu je obavijest o smrti dobila njegova obitelj.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2022.

IZ NOVOG BROJA Masakr na Galipolju 25. travnja 1915. IZ NOVOG BROJA Svetozar Borojević u obrani Ugarske od Rusije 1914./1915. IZ NOVOG BROJA Koja je bila geostrateška važnost akvatorija Jadrana pred i tijekom Prvoga svjetskog rata
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.