IZ NOVOG BROJA

Tragom "Dvine" - Prilog poznavanju protuzračne obrane Srpske vojske Krajine

https://www.goglasi.com/
08.06.2018.
u 07:46

Osnovne značajke sustava „Dvina“ su: domet do 34 kilometra, a visina dometa do 22 kilometra; dužina rakete 10,6 metara, brzina 1500 km/h, radionavođenje...

Na okupiranom prostoru Republike Hrvatske pobunjeni Srbi ustrojili su vlastite vojne snage pa tako i postrojbe Ratnog vazduhoplovstva i protuvazdušne obrane (RV i PVO). U završnim godinama rata Srpska vojska Krajine (SVK) koristila je za potrebe obrane zračnog prostora i rakete velikog dometa među kojima se našao i raketni sustav S-75 „Dvina“ sovjetske proizvodnje (NATO-ova oznaka: SA-2).

Sustav je ušao u upotrebu 1957. i otad postao dio oružanih snaga mnogih komunističkih i prosovjetskih država. Jugoslavenska narodna armija pokrenula je tijekom 60-ih proces nabave ovoga raketnog sustava. Koncem studenoga 1962. ustrojena je prva raketna postrojba JNA – 250. raketni puk protuzračne obrane na aerodromu Batajnica, radi obrane Beograda. JNA je nastavila ustrojavati svoje raketne pukove PVO. Jedan od njih, 155. raketni puk, uoči raspada SFR Jugoslavije imao je sjedište u vojarni Kerestinec, nedaleko od Zagreba. Puk je u svojemu naoružanju posjedovao raketne sustave S-75 „Dvina“ i S-75M „Volhov“, a bio je organiziran u četirima divizijunima – u Brežicama, Karlovcu, Sisku i Zaboku.

Osnovne značajke sustava „Dvina“ su: domet do 34 kilometra, a visina dometa do 22 kilometra; dužina rakete 10,6 metara, brzina 1500 km/h, radionavođenje, fiksna lansirna rampa te motor – prvi stupanj na kruto, drugi na tekuće gorivo te komplet od 12 raketa. U rujanskom ratu za vojarne hrvatske oružane snage opkolile su i spomenutu vojarnu. 

Foto: https://www.goglasi.com/

                                          Fotografija: Amblem 44. raketne brigade PVO SVK "Sveti ratnici"

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. lipnja 2018.



 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije